Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν τρίμηνη παράταση για νέες αντικειμενικές αξίες και αδήλωτα τετραγωνικά

Ο χρόνος «τρέχει» για τους φορολογούμενους που θέλουν να δηλώσουν στους Δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν τρίμηνη παράταση για νέες αντικειμενικές αξίες και αδήλωτα τετραγωνικά

Τρίμηνη παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς και των βεβαιώσεων μηχανικών ζητά από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ για να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει καμία σκέψη για μετάθεση του χρόνου ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και όπως λένε θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2021 αλλά όσον αφορά στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών δεν αποκλείεται να παραμείνει ανοιχτή και στις αρχές του 2022 ακαθώς καθυστέρησε να ανοίξει. Χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν είχαν δηλώσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στους Δήμους αλλά και όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και να εμφανίσουν την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους.

Η νέα ρύθμιση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών συνοδεύεται με πέναλτι 20%. Δηλαδή τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα θα είναι προσαυξημένα κατά 20%. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και το 200%.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις, που θα αφορούν στον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς γίνεται η δήλωση σε 4 βήματα
Η διαδικασία για τη δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών μέτρων ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

  • Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
  • Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το Δήμο στον οποίο ανήκει.
  • Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
  • Υποβολή της δήλωσης.

Ο λογαριασμός
Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει και για την αρχική ρύθμιση. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους Δήμους θα ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι και την 31η-12-2019 και για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά θα πρέπει να πληρώσουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών - Ποιες οι νέες συνήθειες πληρωμών
Πιέσεις στις τιμές των ομολόγων ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές
Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023 - Έρχεται Bonus System στο Δημόσιο - Τι λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ
e-ΕΦΚΑ: Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου