‘Ιδρυμα Δούκα – Pelop – ΠΔΕ: «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα» πριν να είναι πολύ αργά

Ημερίδα από το Ιδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» σε συνδιοργάνωση με την ιστοσελίδα pelop.gr και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

'Ιδρυμα Δούκα - Pelop - ΠΔΕ: «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα» πριν να είναι πολύ αργά Από την παρουσίαση δράσεων και των επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα», που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» σε συνδιοργάνωση με την ιστοσελίδα pelop.gr και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, χθες, στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα. Σκοπός ήταν η καταγραφή ενεργειών πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων στη διαχείριση έκτακτων συμβάντων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Από τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Περιφέρεια, Δήμοι, Σώματα Ασφαλείας- παρουσιάστηκαν ο σχεδιασμός και οι δράσεις για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τους δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να θέτουν επί τάπητος για ακόμα μια φορά το θέμα της ανάθεσης αρμοδιοτήτων από την κεντρική πολιτεία χωρίς να συνοδεύονται από τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

'Ιδρυμα Δούκα - Pelop - ΠΔΕ: «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα» πριν να είναι πολύ αργά

Λ. Χανουμίδης, Η.Σταματούκου, Ν. Ρουμελιώτης, Θ. Παπαδόπουλος, Θ. Μπαρής, Χ. Μπονάνος

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Μπονάνος, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες της ΠΔΕ, την προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ του ΠΣ με 29 νέα οχήματα, την επικείμενη υλικοτεχνική ενίσχυση της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας, τη δωρεά δυο drones στην ΠΥ, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σχολείων κ.ά.

Η εκπρόσωπος του γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, Ηρα Σταματούκου, δασολόγος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στην ολιστική φιλοσοφία διαχείρισης κινδύνων, με βάση το τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα», καθώς και τις συνέργειες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε πως φέτος η χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι αυξημένη κατά 23,14 εκ. €.

Ο συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, επεσήμανε την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και στην Αχαΐα, αναλύοντας λεπτομερώς τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Οπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας φέτος, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, στην Αρχαία Ολυμπία θα φιλοξενηθούν αποστολές της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Γερμανίας.

Στον ρόλο του Λιμενικού Σώματος, στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, πλοίαρχος Ιωάννης Πουλημένος, ενώ τις δράσεις του Λιμενικού στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργατικότητας στην πολιτική προστασίας, παρουσίασε ο κεντρικός λιμενάρχης Πάτρας, πλοίαρχος Λάζαρος Χανουμίδης.

«Με όσα άκουσα, νιώθω ασφάλεια», δήλωσε από το βήμα ο δήμαρχος Καλαβρύτων – πρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τονίζοντας την άμεση ανάγκη οι αρμοδιότητες να συνοδεύονται από κρατικές επιχορηγήσεις. Την ανάγκη θεσμικών ρυθμίσεων, αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, διεύρυνση και αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης, δημιουργία στην ΚΕΔΕ ενός μηχανισμού άμεσης υποστήριξης των δήμων κ.ά., επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ερυμάνθου – αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Ελλάδας, Θεόδωρος Μπαρής.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Πατρέων, Μιχάλης Αναστασίου, στάθηκε στην αναγκαιότητα μέτρων αντιπυρικής θωράκισης για την προστασία πολιτών και φυσικού πλούτου.

'Ιδρυμα Δούκα - Pelop - ΠΔΕ: «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα» πριν να είναι πολύ αργά

Ν. Καραΐσκος, Β. Τριανταφύλλου, Μ. Παπαγιαννακοπούλου, Η. Σταματούκου. Ν. Ρουμελιώτης, εθελοντές και πυροσβέστες

«Επενδύουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο ενεργός πολίτης ο δυνατός κρίκος της επιτυχίας», τόνισε ο Νίκος Καραΐσκος, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αιγιαλείας, τονίζοντας τη δυναμική της πρόληψης και της αγαστής συνεργασίας με όλους του φορείς.

«Χωρίς σωστά υλοποιημένη πρόληψη, η καταστολή πυρκαγιών είναι καταδικασμένη να αποτύχει, ανάφερε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Καλαβρύτων, Ζήσης Ζησιμόπουλος.

Τη συνδρομή της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διαχείριση κρίσεων, ανέλυσε ο καθηγητής του Τμήματος ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Παν/μιου Πελοποννήσου Βασίλης Τριανταφύλλου.

Από 1-3 Ιουνίου, μέλη των εθελοντικών ομάδων ΣΕΔΙΠ Δυτικής Αχαΐας, ΕΟΠΥΔ Βραχνεΐκων, «ΑΧΑΙΟΣ» ΕΟΠΠ Αιγιαλείας , ΕΠΟΜΕΑ Αιγιαλείας και ΛΕΦΕΔ Αχαΐας, διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στα περίπτερα που στήθηκαν σε Πάτρα, Αίγιο, Κ. Αχαΐα και Καλάβρυτα. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα της εταιρείας Husqvarna.

'Ιδρυμα Δούκα - Pelop - ΠΔΕ: «Πολιτική Προστασία στην Αχαΐα» πριν να είναι πολύ αργά

Στιγμιότυπο από την ενημερωτική εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη

 

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα - Ψωμάς: Όψιμο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τη μαρίνα
Δίκη Πισπιρίγκου - Ιατροδικαστής Κραββαρίτης: «Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση»
Πάτρα: Ποια δρομολόγια του Προαστιακού ΔΕΝ θα γίνουν το βράδυ της Πέμπτης
Πάτρα: Χρηματοδότηση «σανίδα» σωτηρίας για τη «Μέριμνα» - Αντανακλαστικά από Φαρμάκη - Παπαδόπουλο