Ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Γάλακτος: Προβάδισμα Καλαβρύτων, αλλά την θέλει και η Κλειτορία

image 615006

Εξελίξεις φαίνεται πως θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στο θέμα της ίδρυσης της ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Γάλακτος στο Δήμο Καλαβρύτων, για το οποίο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες από το καλοκαίρι όπως η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαβρύτων, Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Εργαστήριο Γαλακτοκομίας).
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος με την ευκαιρία του ταξιδιού του στην Αθήνα ανακίνησε το θέμα και πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Χατζηνικολάου. Ο δήμαρχος, όπως είχε γράψει η «Π», παρέδωσε στον κ. Χατζηνικολάου προσχέδιο μελέτης σκοπιμότητας η οποία περιλαμβάνει, ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προγράμματα και δράσεις καθώς και οικονομικά στοιχεία για τη προτεινόμενη σχολή και συμφωνήθηκαν τα παραπέρα βήματα και ενέργειες για τη δημιουργία της. Επιπλέον, συνάντηση με τον κ. Χατζηνικολάου είχε και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας και για αυτό το θέμα. Οι δύο αυτές συναντήσεις δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, με τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία να φαντάζουν φαβορί για την έδρα της σχολής αν και εφόσον ιδρυθεί.
Το ζήτημα της Γαλακτοκομικής Σχολής «τρέχει» με ενέργειες του δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου, αλλά έχουν σημασία και οι απόψεις όλων των παραγόντων ως προς το πού θα ήταν καλύτερο για γίνει η σχολή, δεδομένου πως και οι ίδιοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αλλά και αν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
> Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς καταθέτει την άποψή του στην «Π»: «Ολοι γνωρίζουμε τις δύσκολες εποχές που ζούμε και πως προέχουν τα ζητήματα με τη δημόσια υγεία. Ομως η ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής είναι πάντα ένα επίκαιρο ζήτημα για την περιοχή μας. Το καλοκαίρι είχαμε λάβει την καταρχήν θετική εισήγηση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά είναι και θέμα του ΕΛΓΟ. Εκτιμώ πως είναι νωρίς για να προχωρήσουμε, αλλά είναι σημαντικό πως συνεχίζουμε να εξετάζουμε το θέμα ζεστά. Παρόλα αυτά, σχετικά με το πού θα είναι η έδρα της σχολής, νομίζω πως έχει σημασία για τον τόπο έχει να αποκτήσουμε πρώτα τη σχολή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει και εξετάζοντας ρεαλιστικά το θέμα χωρίς τοπικιστικούς συναισθηματισμούς, η πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί ιδανική επιλογή και λόγω του εργοστασίου του Συνεταιρισμού».
Και η Κλειτορία διεκδικεί την έδρα της υπό ίδρυση σχολής. Ομολογουμένως τα Καλάβρυτα έχουν το προβάδισμα, αλλά οι άνθρωποι της Κλειτορίας και των γύρω Δημοτικών Ενοτήτων (Παΐων, Αροανίας) θα την ήθελαν στην περιοχή τους. Ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Ασημάκης Μιχαλόπουλος, τόνισε στην «Π» : «Θα είναι πολύ καλό για την περιοχή μας να ιδρυθεί Γαλακτοκομική Σχολή στην Κλειτορία. Είναι και το λογικό να γίνει εδώ δηλαδή, καθώς είμαστε μια περιοχή που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πρωτογενή παραγωγή». Ενώ συνεχίζοντας, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε: «Χρειάζεται ωστόσο να εξεταστεί αν η περιοχή μας έχει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας τέτοια σχολής. Ολο το τελευταίο διάστημα κάνουμε ενέργειες και πραγματοποιούμε ραντεβού για να βρούμε αν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο καθώς διερευνούμε το αν μπορούμε. Ασφαλώς, όμως είναι κάτι που το θέλουμε πολύ στην περιοχή μας, για τον τόπο και για τους νέους μας».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
anastasop@pelop.gr
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FB IMG 1627501920648
fotia elekistra8
DSC 4137 1
ΣΥΓΚΑΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 3 2