Ιερώνυμος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όχι στην τεκνοθεσία

Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, τις νέες ταυτότητες, την οπαδική βία και την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ιερώνυμος

Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, τις νέες ταυτότητες, την οπαδική βία και την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος σε συνέντευξή του.

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και την οπαδική βία με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τα εξής:

«Πρέπει να πάμε πάνω στο πρόβλημα και να το λύσουμε. Θα ακολουθήσουν και χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την Παιδεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία». «Δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο έργο της Εκκλησίας είπε: «δεν κατάλαβα πότε πέρασαν 15 χρόνια. Έχουν γίνει τόσα πολλά», προσθέτοντας: «Είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη», συμπλήρωσε «πρέπει να γίνονται πράξεις για τον λαό».

Για το θέμα των ηλικιωμένων ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει». «Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα», σημείωσε.

Αναφορικά με τη στήριξη στους νέους της κοινωνίας μας είπε πως «θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία

 

Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τονίζοντας πως «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει».

Για τις νέες ταυτότητες

Για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».

Για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Όπως σημείωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε πει στον πατέρα Αντώνιο ότι «δεν είναι σωστή η πορεία του», πριν γίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του.

Ωστόσο όπως είπε αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», πρόσθεσε.

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ως επαινετή χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως υπογράμμισε πως «δεν είμαι αφελής και φοβάμαι μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα από πλευράς Τουρκίας και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά

Δήλωση παραχώρησε και στο «Πρωινό» όπου και ανέφερε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως «αν εσύ ερωτευόσουν άντρα θα τον παντρευόσουν, εγώ δεν θα παντρευόμουν άντρα ποτέ», ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παντρευτεί τον σύντροφό του είπε πως «ας τον αφήσουμε τον καημένο…».