Ηλεία – Κατάκολο: Μετατρέπεται σε σκηνικό ταινίας τεσσάρων χωρών

image 512580

Σε σκηνικό ταινίας, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, θα μεταμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα η περιοχή του Κατακόλου. Από τις 15 Μαΐου και ύστερα, μια ομάδα πενήντα περίπου ατόμων θα βρεθεί στην περιοχή  προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ανάγκες των γυρισμάτων ταινίας, με βασικό παραγωγό εταιρεία η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ρουμανία.

ΒΟΡΡΑ

Η ταινία φέρει τον τίτλο «Προς το Βορρά».  Σύμφωνα με τους σεναριογράφους η πλοκή της ταινίας παρουσιάζει  πραγματικά γεγονότα  τα οποία έλαβαν χώρα τη δεκαετία του ’90 στη νοτιανατολική Ευρώπη. Στο επίκεντρο των δημιουργών μπαίνει η περίοδος  μετά την πτώση του κομμουνισμού και το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που προκάλεσε αυτή η πολιτική εξέλιξη.  

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η  ταινία είναι  μεγάλου μήκους και αποτελεί μια συμπαραγωγή της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας. Βασικός παραγωγός της είναι η Ρουμάνικη εταιρία De Film με παραγωγό τον Radu Stancu. Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχει ως συμπαραγωγός η εταιρεία StudioBauhaus με παραγωγό τον κ. Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Το κομμάτι της ελληνικής παραγωγής συγχρηματοδοτούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς και η ΕΡΤ.

ΠΛΟΚΗ

Πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο αποτελούν οι μαρτυρίες και τα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα το 1996. Οι δημιουργοί της εστιάζουν, ιδιαιτέρως,  στην περίοδο κατά την οποία υπήρξε μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Τα γυρίσματα θα γίνουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν σε Ελευσίνα και Κατάκολο.

ΠΛΟΙΟ

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για την εκτέλεση της παραγωγής  οι συντελεστές της ταινίας θα «επιστρατεύσουν» και πλοίο. Με βάση τον προγραμματισμό των δημιουργών της, σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στο Κατάκολο το φορτηγό πλοίο “Άγιος Γεώργιος” της Med Ferries καθώς στον εσωτερικό του χώρο διαδραματίζεται η πλοκή της ταινίας.

ΕΠΑΦΗ

Τα μέλη της ελληνικής εταιρίας παραγωγής Αννα Ζωγράφου -διεύθυνση παραγωγής- και Κώστας Μπαλιώτης -unit manager-επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, για μια πρώτη συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με την ταινία και τα γυρίσματα που θα διαρκέσουν περίπου πέντε ημέρες. Παράλληλα υπέβαλλαν αίτημα προς το Δήμο για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Η συζήτηση των μελών της παραγωγής με το δήμαρχο περιστράφηκε γύρω από την πλοκή της ταινίας και γύρω απ’ τα σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου.

ΤΟΠΙΟ

Η επιλογή της ευρύτερης περιοχής του Κατακόλου, ώστε αυτό να αποτελέσει σκηνικό ταινίας δεν είναι η πρώτη φορά. Το φυσικό του κάλλος, η τοποθεσία, το απέραντο γαλάζιο και οι θετικές κριτικές που έχει εισπράξει από προηγούμενες παραγωγές έχουν δημιουργήσει έναν δίαυλο με την έβδομη τέχνη προσελκύοντας μεγάλες ευρωπαϊκές και εγχώριες κινηματογραφικές εταιρείες.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σημειώνεται ότι πέρυσι το Κατάκολο αποτέλεσε σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας «Triangle of Sadness». Η ταινία αυτή αποτέλεσε δημιούργημα  του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Σουηδού σκηνοθέτη, Ruben Ostlund. Βασικό σκηνικό των κινηματογραφικών λήψεων  αποτέλεσε η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση  «Christina O», η οποία εκείνη την περίοδο είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Κατακόλου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ