Ηλεία: Ο άθλος του Ηρακλή σε σχολικό δρυοδάσος

image 628670

Μία εμπνευσμένη εικαστική παρέμβαση με διδακτικό χαρακτήρα ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας Λάλα Ηλείας. Το «γκρίζο» των εξωτερικών τοίχων του σχολείου αποτελεί παρελθόν. Στην θέση του οι μαθητές θα αντικρύσουν για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα σχολεία, τον άθλο του Ηρακλή με τον Ερυμάνθιο κάπρο και τον Κένταυρο Φόλο, στο δρυοδάσος Φολόης.

Η ιδέα για την πρωτότυπη εικονογράφηση, την οποία φιλοτέχνησε η ομάδα Urbanact, ανήκει στον διευθυντή του σχολείου, Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο και τον σύλλογο διδασκόντων. Το έργο χρηματοδότησαν από κοινού ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το ίδρυμα FOLLOE του γνωστού επιχειρηματία, Πάνου Γερμανού.

Το δημοτικό σχολείο Λάλα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Δήμου και βρίσκεται στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Αρχαία Ολυμπία με την εθνική οδό 111.

 

Μυθολογία

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την κοινότητα του Λάλα βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης. Πρόκειται για το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.

Κατά τη μυθολογία, κατέβαινε σε αυτό για τροφή βελάνι ο Ερυμάνθιος Κάπρος. Το αγρίμι, τρομοκρατούσε και κατέστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του, ενοχλώντας ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.

Τελικά, στον 4ο άθλο του ο Ηρακλής, που του ανέθεσε ο Ευρυσθέας, ήταν να πιάσει τον κάπρο και να τον πάει ζωντανό στο Αργος. Ο Ηρακλής, με το τέχνασμά του πέτυχε να οδηγήσει το ζώο στο Φαράγγι της Φολόης, που είχε φράξει με δίχτυ και να το πιάσει ζωντανό.

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Ενέκρινε σχετική δαπάνη

Ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι δικαιώνει την επιλογή να στηρίξουν οικονομικά το εικαστικό έργο, που αποτυπώνει έναν μυθικό συμβολισμό της περιοχής της Φολόης. Η ιδέα άλλωστε βρήκε «γόνιμο έδαφος» και αυτός ενέκρινε τη σχετική δαπάνη.

 

του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

φωτογραφία: lala-sxoleio

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ