Ηλεία: Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων στην Αρχαία Ηλιδα – Δημιουργία και σύνδεση με την τοπική οικονομία

image 624115

Στην «μέγγενη» της πανδημίας έχει παγιδευτεί ο θεσμός των φεστιβάλ στην Ηλεία, μετά την  περσινή χρονιά που υπήρξε καταστροφική για την πλειονότητα των εκδηλώσεων στο νομό, καθότι η πανδημία – πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις – εκτόπισε τον προγραμματισμό και στέρησε  από την τοπική κοινωνία μια συνυφασμένη με την ελληνική ιδιοσυγκρασία μορφή ψυχικής καλλιέργειας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός των φετινού Φεστιβάλ της Αρχαίας Ηλιδας, όπως λέει στην «Π» ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Βασίλης Καψής, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η πορεία της υγειονομικής κρίσης  θα ορίσει το εύρος και τη μορφή των εκδηλώσεων, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής, τους βασικούς στόχους και τη φιλοσοφία του θεσμού.

ΖΩΝΤΑΝΟ

Κυρίαρχος στόχος είναι  να κρατηθεί ένας από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας ζωντανός και παράλληλα η αδιάκοπη συνέχιση της 30ετούς  παρουσίας τουφεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η πανδημία δεν επέτρεψε πέρυσι να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός εκδηλώσεων που είχε κάνει,  υπενθυμίζει στην «Π» ο κ. Καψής, παρά το γεγονός ότι όλο το πλέγμα της διοργάνωσης επανασχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της πανδημίας, στην ουσία ο πολιτισμός «πάγωσε».  

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είχε και έχει προεξέχουσα σημασία η υγεία και η ασφάλεια του κοινού, των εργαζομένων και των εθελοντών, σύμφωνα με τον κ. Καψή.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την προηγούμενη χρονιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αρχαίας Ηλιδας, έγιναν μόνον οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού στο Αρχαίο Θέατρο και τα δύο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Καλαμάτας.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς έχει οπλίσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και όλους τους συντελεστές του με ευελιξία. «Για φέτος ο αρχικός σχεδιασμός των εκδηλώσεων είναι σχεδόν ολοκληρωμένος», δηλώνει στην «Π» ο κ. Καψής και διαβεβαιώνει ότι οι πάντες, όμως, βρίσκονται σε  αναμονή των συνθηκών που θα επικρατήσουν, έτοιμοι να εφαρμόσουν οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί στο πλάνο.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Το φεστιβάλ έχει ήδη αγκαλιάσει τα πεδία της καινοτομίας, της στήριξης της νεανικής  καλλιτεχνικής δημιουργίας, και της τοπικής καλλιτεχνικής έκφρασης. «Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η προώθηση νέων πρακτικών στην οργάνωση και διαχείριση του φεστιβάλ που σιγά- σιγά αρχίζει να απαγκιστρώνεται από το μοτίβο της μονοδιάστατης αντίληψης για τον πολιτισμό, και να προσανατολίζεται στο πεδίο της δημιουργίας και της σύνδεσης με την τοπική οικονομία» εξηγεί στην «Π» ο κ. Καψής.

ΘΕΣΜΟΣ

Το φεστιβάλ Αρχαίας Ηλιδας ξεκίνησε το 1991 και αμέσως αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, καθώς κατάφερε να φιλοξενήσει μεγάλες παραγωγές αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική δραματουργία.

«Αποτέλεσε τον θεσμό συνάντησης διεθνώς αναγνωρισμένων σκηνοθετών και ηθοποιών» σημειώνει ο κ. Καψής.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Το 2006, ένα μικρότερο θέατρο χωρητικότητας 1.000 θεατών κατασκευάστηκε δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Ηλιδας. Στο νέο χώρο φιλοξενήθηκαν άλλες μορφές, νεότερης και σύγχρονης δραματουργίας και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ και άλλες μορφές τέχνης.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

dimotikos kinimatografos
224994499 254599983146960 8680928916766139322 n
4988034 scaled 1
diasolinomenoi meth