Ηλεία: «Ο θάνατος του εμποράκου» στις λαϊκές

image 625365

Την καθολική αντίδραση των παραγωγών συναντά η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των υπαίθριων λαϊκών αγορών, αφού οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εκτιμούν ότι θα πλήξει την τσέπη των καταναλωτών και θα εκτοπίσουν τον πωλητή, αφήνοντας περιθώριο στη διείσδυση εταιρικών σχημάτων.

ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

«Αυτό που επιχειρείται, μέσω νομοσχεδίου, οδηγεί προς την κατεύθυνση οι λαϊκές αγορές να δοθούν σε ολιγάρχες» λέει στην «Π» ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων – μικροπωλητής Κώστας Κουντούρης. Οι αλλαγές, όπως πιστεύει, θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τον κόσμο και θα εκτινάξουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων, ενώ θεωρεί πως θα καταργηθεί ο θεσμός στον οποίο στηρίζονται τα πιο πολλά νοικοκυριά για την αγορά φρέσκων και φθηνών αγαθών.

ΑΞΟΝΕΣ

Το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υπαίθριων δραστηριοτήτων στηρίζεται σε πέντε άξονες, όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται. Στην επαγγελματικοποίηση των συμμετεχόντων, την ψηφιακή αδειοδότηση, διαλειτουργικότητα και εποπτεία, στη λειτουργική αυτονομία, στην ένταση του ανταγωνισμού και στη διαφάνεια στις συναλλαγές.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

«Με το μοντέλο αυτό, η σχέση και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή θα καταστρατηγηθεί. Θα υπάρξει εισβολή μεσαζόντων στις υπαίθριες αγορές» σχολιάζει ο κ. Κουντούρης, και  προσθέτει: «Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών απαιτεί γνώση, προσωπική θυσία και σκληρή δουλειά, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες,  κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φθάσουν φρέσκα προϊόντα στην λαϊκή».

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ

Η κυβέρνηση όμως προωθεί τις μεταρρυθμίσεις καθώς, όπως εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης, με  το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των Λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

seismos 1
panepistimio patron ktirio prytaneias
ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n