Ηλεία: Προανακριτική για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου

image 627298

Την κινητοποίηση των δικαστικών αρχών προκάλεσαν οι δημόσιες καταγγελίες περί της προβληματικής λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου (ΓΝΗ),οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς από την ιατρική κοινότητα της Ηλείας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ολοι τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της «οριακής», όπως έχουν χαρακτηρίσει, κατάστασης στην οποία βρίσκεται η νοσηλευτική μονάδα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας, η οποία διενεργείται, ο δήμαρχος του Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, επισκέφθηκε χθες το γραφείο της ανακρίτριας Ηλείας  και κλήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία τα οποία διαθέτει σε σχέση με τα όσα κατά καιρούς έχει καταγγείλει δημοσίως για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου. Ο ίδιος, έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και δημόσιες αναφορές για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΓΝΗ χαρακτηρίζοντας ως οριακή και εξαιρετικά εύθραυστη την κατάσταση που επικρατεί στη νοσηλευτική μονάδα.

«Κινδυνεύουν στην πραγματικότητα ζωές και υπάρχουν ευθύνες, και διοικητικές αλλά και ποινικές. Θα πεθάνουν άδικα άνθρωποι». Αυτό επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος μέσω σχετικής ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε αμέσως  μετά την κατάθεσή του στην Ανακρίτρια Ηλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γιατί δεν υπάρχουν γιατροί Παθολόγοι να εξετάσουν τους ασθενείς. Ο δήμαρχος του Πύργου καυτηρίασε το γεγονός ότι ουδείς κινητοποιείται στο βαθμό που οι συνθήκες το απαιτούν για την εξεύρεση λύσεων. «Αντιθέτως διακρίνω μόνο ανούσια γραφειοκρατικά αντανακλαστικά», είπε.

Το Νοσοκομείο στον Πύργο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω της πανδημίας. «Είναι γνωστή από καιρό η έλλειψη γιατρών και συγκεκριμένα παθολόγων, σε έναν τομέα με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις. Αυτό οδηγεί στο «κόκκινο» τις περισσότερες φορές τη λειτουργία του Νοσοκομείου ειδικά τώρα που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του κορονοϊού», σχολίασε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου είναι, κατά τον κ. Αντωνακόπουλο, επιβεβλημένη. «Το διαχρονικό αίτημα είναι να χαρακτηριστεί το ΓΝΗ ως «άγονο τύπου Α» ώστε να πάρει όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα και τα κίνητρα για να έχουμε παθολόγους», ήταν το δηκτικό σχόλιο του δημάρχου Πύργου μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια Ηλείας.

Οι σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ στον Νομό Ηλείας οδήγησαν πρόσφατα τη διοίκηση του ΓΝΗ στο να εισηγηθεί στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την επίταξη ιδιωτών παθολόγων, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου αναμένεται να αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο Πύργου οι 3 παθολόγοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Η πρόταση αυτή «έπεσε» στο κενό αφού ο Ιατρικός Σύλλογος εναντιώθηκε σε αυτήν την πρόταση και επέκρινε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προγενέστερη συνεννόηση μαζί τους.

Τη «γύμνια» του ΕΣΥ στον Νομό Ηλείας αποκάλυψαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι οκτώ συλλόγων του νομού, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου. Κοινή διαπίστωση όλων αποτέλεσε πως η λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας «καρκινοβατεί» και πως το δημόσιο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι.

του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

limeniko mpouka louomenoi
mourikis
farmakis 3
FB IMG 1627752110641