Ηλεία: Στον Πύργο καταθέτουν «βόμβα» δημοψηφίσματος…για αλλαγή Περιφέρειας

image 634515

«Βόμβα» στον διοικητικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βάζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, δικηγόρος, Νώντας Κυριαζής. Η κατάργηση των ΑΕΙ στην Ηλεία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και προκάλεσε «βαθιά πληγή» στις σχέσεις με τον πυρήνα της περιφερειακής διακυβέρνησης, φέρνοντας στο προσκήνιο την απαίτηση να γίνει δημοψήφισμα και ενσωμάτωση της Ηλείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΚΑΛΠΕΣ

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες έχουν λόγο και η ύψιστη διαδικασία της έκφρασής τους είναι το δημοψήφισμα. Να το ζητήσουμε. Να το απαιτήσουμε. Με το ερώτημα αν επιθυμούμε την μετάταξη του νομού μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», είπε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή οι δεσμοί με τους γειτονικούς νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας είναι ισχυρότατοι και διαχρονικοί. Το αίτημα για δημοψήφισμα δεν τίθεται πρώτη φορά. «Εχει τεθεί στο παρελθόν. Σοβαροί λόγοι το έφερναν στο προσκήνιο. Θα είμαστε ευτυχείς αν είχαν εκλείψει αυτοί οι λόγοι. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο», διευκρίνισε στην «Π» ο κ. Κυριαζής.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

«Αποποιούμαστε τον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε. Ισότιμη θέση, ίσες ευκαιρίες, πρόοδο και ευημερία. Ενα καλύτερο μέλλον για όλους μας» είπε ο κ. Κυριαζής. Τα ερωτήματα που θέτει είναι πολλά «Ποιος αποφασίζει για την εξαίρεση, τον αποκλεισμό της Ηλείας, από τον όποιο σχεδιασμό προόδου, κεντρικό ή περιφερειακό; Ποιοι δεν την αφήνουν να επιβιβαστεί στο άρμα της ανάπτυξης; Θα μπει φρένο στην τροφοδότηση του υδροκέφαλου κέντρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;».

ΤΙΜΩΡΙΑ

Ο κ. Κυριαζής διερωτάται μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η τιμωρητική για την Ηλεία πολιτική. «Τα τελευταία νέα, μετά την κατάργηση των σχολών, είναι ότι η κανονική, σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή θα σταματήσει στην Πάτρα», σχολίασε δηκτικά στην «Π». Η συζήτηση ήρθε και στο θέμα του αυτοκινητόδρομου. «Για να φθάσουμε να τον δούμε- αν τον δούμε- έπρεπε να θρηνήσουμε επί δεκαετίες εκατόμβη συμπατριωτών μας», είπε. Μάλιστα, ο κ. Κυριαζής  μετά τον εξοβελισμό της Ηλείας απ’ την Ανώτατη Εκπαίδευση, διερωτήθηκε τι έχει σειρά να συμβεί.

ΔΙΑΛΥΣΗ

«Το αγαθό της υγείας είναι στα καθ’ ημάς είδος εν ανεπαρκεία. Τα νοσοκομεία μας διαλύονται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΕΣΥ φαλκιδεύεται. Ο φυσικός πλούτος και οι παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικοί θησαυροί μας αντί να αποτελούν εφαλτήριο ανάπτυξης για τον τόπο  μένουν αναξιοποίητα», είπε στην «Π» ο κ. Κυριαζής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα συνέφερε την Ηλεία να ήταν άγονη γραμμή ή παραμεθόριος. Κάτω απ’ αυτή τη συνθήκη το ενδιαφέρον του κράτους και των θεσμών του θα στρεφόταν προς το νομό.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Η αγανάκτηση του κάθε πολίτη απ’ την αρνητική αντιμετώπιση που σταθερά τού επιφυλάσσεται από την εκάστοτε εξουσία είναι εμφανής. «Ας αφυπνιστούμε τώρα! Να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να αρνηθούμε το ρόλο του δορυφόρου» είπε ο κ. Κυριαζής επισημαίνοντας ότι η συμπερίληψη της Ηλείας στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας την φέρνει μόνιμα στην τελευταία θέση ανάπτυξης.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία φθάνει η στιγμή να ανακάμψει η χώρα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αφήνουμε πίσω τα δύσκολα για να βιώσουμε ευημερία που θα εδράζεται, αυτή τη φορά, σε στέρεη βάση. Σ’ αυτό κατατείνει η εθνική προσπάθεια. Με έναν αστερίσκο. Ισχύει αυτό για όλους τους  Ελληνες πλην Ηλείων. Γιατί; Επιτακτικό το ερώτημα», είπε στην «Π» ο πρόεδρος ου δημοτικού συμβουλίου Πύργου.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
potamos peiros
τυροκομειο
αυτοκτονια