Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις των τιμολογιών όλων των παρόχων για τον Ιανουάριο

Πιο φθηνή από όλους τους παρόχους η ΔΕΗ με 13,63 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις των τιμολογιών όλων των παρόχων για τον Ιανουάριο

Χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα, καθώς οι τιµές της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Ιανουάριο (πράσινο τιμολόγιο) κυµαίνονται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των επιδοτήσεων.

Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά και των ήπιων καιρικών συνθηκών που κρατάνε χαμηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και δευτερευόντως του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων που προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση στα 13,63 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, η χρέωση είναι 14,59 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση νύχτας είναι 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην Protergia, η χρέωση είναι στα 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην ΗΡΩΝ, η χρέωση είναι στα 14,05 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην Elpedison η χρέωση είναι στα 17,06 σεντς ανά κιλοβατώρα

Στην Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η χρέωση είναι 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην NRG η χρέωση είναι 14,1 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην ZeniΘ, η χρέωση είναι 16,94 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην Volton, η χρέωση είναι 14,42 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Στην Volterra, η χρέωση είναι 14,39 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου όσοι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο, εντάσσονται υποχρεωτικά στο πράσινο. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν δικαίωμα εναντίωσης, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ. Μπορούν, δηλαδή, να επιλέξουν να αλλάξουν τιμολόγιο ή πάροχο, θα πληρώσουν όμως με βάση τις χρεώσεις του πράσινου για όσες ημέρες παραμείνουν σε αυτό.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η βασική τιμή προμήθειας ρεύματος στο πράσινο τιμολόγιο μπορεί να αλλάζει ανά εξάμηνο, αλλά οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώνουν γραπτώς δύο μήνες νωρίτερα. Η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας, όπως και το πάγιο μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα και να ανακοινώνονται κάθε 1η του μηνός μαζί με την τελική τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

Οι καταναλωτές μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή τιμολόγιο ή πάροχο χωρίς επιβάρυνση.

Στα μπλε (σταθερά) και κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια οι τιμολογιακοί όροι ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης και μπορούν να τροποποιηθούν μόνο για σπουδαίο λόγο και αφού γνωστοποιηθούν στον καταναλωτή δύο μήνες νωρίτερα. Η μετακίνηση των καταναλωτών στην περίπτωση των κίτρινων τιμολογίων είναι ελεύθερη, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς επιβαρύνσεις, ενώ στα μπλε τιμολόγια ο καταναλωτής δεσμεύεται για τη διάρκεια της σύμβασης και σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης πληρώνει «πέναλτι», το ύψος του οποίου ορίζεται ρητώς στη σύμβαση που υπογράφει και το γνωρίζει εκ των προτέρων.

Επιλέγοντας το πράσινο τιμολόγιο, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τιμή θα μεταβάλλεται κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς τους δύο προηγούμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής θα είναι ακριβότερο από τα καθαρά cost plus τιμολόγια, όπου η τελική τιμή αναπροσαρμόζεται βάσει της χονδρεμπορικής τιμής του τρέχοντος μηνός.

Η αξιολόγηση των κίτρινων τιμολογίων είναι μια δύσκολη άσκηση για τον καταναλωτή, ωστόσο άποψη του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη είναι ότι τα πράσινα τιμολόγια, που είναι εύκολα συγκρίσιμα, μπορούν να λειτουργήσουν και ως εργαλείο αξιολόγησης και των κυμαινόμενων τιμολογίων. «Ενας πάροχος δεν μπορεί να είναι φθηνός στα κυμαινόμενα τιμολόγια όταν είναι ακριβός στο πράσινο», είναι η άποψη του υπουργού. Λειτουργεί, όπως τονίζει, αποτρεπτικά στο μάρκετιγκ με τις προωθητικές ενέργειες και τα τιμολόγια «κράχτες», που εμφανίζουν ένα υπερβολικό όφελος στην αρχή και ο καταναλωτής βρίσκεται στο τέλος να πληρώνει πολύ ακριβά κάτι που νόμιζε ότι αγόρασε φθηνά.

Στην περίπτωση των μπλε τιμολογίων, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα διασφαλίσουν μια σταθερή τιμή για ένα διάστημα εξαμήνου ή έτους, αλλά ότι μπορεί να μην επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών σε περίπτωση πιθανής περαιτέρω αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής. Στα συν του μπλε τιμολογίου είναι και η δυνατότητα που δίνει στους καταναλωτές να μπορούν να προϋπολογίσουν το ετήσιο κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν και να μη χρειάζεται να αναζητούν κάθε μήνα το φθηνότερο στην αγορά.

Η εικόνα που μεταφέρεται, πάντως, από τους παρόχους είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν επιλέξει σε πρώτη φάση να μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν σε επόμενο χρόνο για το προϊόν που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Καταναλωτές που δεν επιθυμούν τη μετάπτωσή τους στο πράσινο τιμολόγιο κατευθύνονται κατά βάση στα μπλε τιμολόγια, με τους παρόχους να διαβλέπουν ενίσχυση της κινητικότητας προς τα μπλε τιμολόγια τους πρώτους μήνες του 2024.

Στα μπλε σταθερά τιμολόγια ο καταναλωτής δεσμεύεται για τη διάρκεια της σύμβασης και σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης πληρώνει «πέναλτι».

Πηγή: moneyreview.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ