Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια ανά πάροχο για τον Νοέμβριο – ΠΙΝΑΚΕΣ

Μειωμένες θα είναι σε σχέση με τον Οκτώβριο οι κρατικές επιδοτήσεις τον Νοέμβριο. Πως διαμορφώνονται τα τιμολόγια ανά πάροχο.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα τιμολόγια ρεύματος ανά πάροχο για τον Νοέμβριο, μετά τις ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις, που, όπως αναμενόταν, θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου που παρέσυραν και τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια

Πίνακας 1: Κατηγορία: Οικιακός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Πίνακας 2: Κατηγορία: Οικιακός Πελάτης – Νυχτερινό Τιμολόγιο

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Οι κλίμακες επιδότησης για τις κατηγορίες Οικιακός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο και Οικιακός Πελάτης Νυχτερινό Τιμολόγιο είναι:

1η κλίμακα: μέχρι 0,5 ΜWh/μήνα η επιδότηση είναι 238€/MWh.
2η κλίμακα: από 0,5 έως 1 MWh/μήνα η επιδότηση είναι 188€/MWh. Με επίτευξης στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης είναι 238€/MWh.
3η κλίμακα: πάνω από 1MWh/μήνα η επιδότηση είναι 50€/MWh.

Πίνακας 3: Κατηγορία: Εμπορικός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Πίνακας 4: Κατηγορία: Εμπορικός Πελάτης -Νυχτερινό Τιμολόγιο

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Οι κλίμακες επιδότησης για τις κατηγορίες Εμπορικός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο και Εμπορικός Πελάτης- Νυχτερινό Τιμολόγιο είναι:

1η κλίμακα: μέχρι 2 ΜWh/μήνα η επιδότηση είναι 200€/MWh.

2η κλίμακα: πάνω από 2 MWh/μήνα η επιδότηση είναι 50€/MWh.

«Τιμολόγιο Αναφοράς» για Καθολική Υπηρεσία

Για τον προσδιορισμό των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των προμηθευτών καθολικής υπηρεσίας, ο νόμος ρητώς προβλέπει ότι ως «Τιμολόγιο Αναφοράς» ορίζεται το τιμολόγιο με την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας εκπεφρασμένη σε €/MWh σε κλίμακα κατανάλωσης 0 έως 2 MWh, μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίων από τους Προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, για την κατηγορία «Οικιακός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «ΗΡΩΝ GENEROUS Home» του Προμηθευτή ««ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».

Περαιτέρω, για την κατηγορία «Οικιακός Πελάτης – Νυχτερινό Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «ΗΡΩΝ GENEROUS Home» του Προμηθευτή «ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε», για την κατηγορία «Εμπορικός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «ΗΡΩΝ GENEROUS BUSINESS S» του Προμηθευτή «ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» και για την κατηγορία «Εμπορικός Πελάτης -Νυχτερινό Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «ΗΡΩΝ GENEROUS BUSINESS S» του Προμηθευτή «ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε».

Οι σχετικές χρεώσεις προμήθειας του Τιμολογίου Αναφοράς, ανά κατηγορία Πελάτη υπολογίζονται προσαυξημένες κατά 5%, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύνολο των ανωτέρω Τιμολογίων δεν εμφανίζουν απόκλιση μεγαλύτερη του 20 % σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων επόμενων κατά σειρά ακριβότερων τιμολογίων, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παραγράφου 6 του άρθρου 138 του Ν. 4951/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με την οποία, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται να καθορισθεί ως Τιμολόγιο Αναφοράς για την παροχή της υπηρεσίας «Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας» διαφορετικό τιμολόγιο από αυτό που προκύπτει βάσει της ανωτέρω κατάταξης. Συγκεκριμένα: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προκρίνεται ως Τιμολόγιο Αναφοράς διαφορετικό τιμολόγιο από το τιμολόγιο με την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας, σε περίπτωση που το τελευταίο έχει απόκλιση μεγαλύτερη από είκοσι τοις εκατό (20%) από τον μέσο όρο των επόμενων τεσσάρων κατά σειρά ακριβότερων τιμολογίων».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ