IN SITU: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας θα λειτουργήσει από το Μάρτιο 2023, με 1-2 κύκλους σπουδών και στην συνέχεια θα παραδοθεί στον Δήμο Ελευσίνας για να συνεχίσει την λειτουργία του, όπως σημειώνει ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής, του Παν/μιου Πατρών.

IN SITU: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκαινιάζουν το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας «IN SITU», το οποίο θα απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και άλλων περιοχών. Στόχος είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παρέχει επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, και μορφωτικού επιπέδου, που νοιάζονται για την προσωπική τους εξέλιξη, μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας (ΕΠΕ) θα λειτουργήσει από το Μάρτιο 2023, με 1-2 κύκλους σπουδών και στην συνέχεια θα παραδοθεί στον Δήμο Ελευσίνας για να συνεχίσει την λειτουργία του.  Στην Συντονιστική Επιτροπή του ΕΠΕ συμμετέχουν μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΚΠΑ και του ΠΑΔΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, ο Δήμος και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος είναι ο κος Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής, του Παν/μιου Πατρών.

Στις εκπαιδευτικές ενότητες συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές/ερευνήτριες από πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικούς φορείς, στελέχη θεσμικών φορέων και ομάδων κοινωνικής ευαισθητοποίησης καθώς  και  μέλη της πολιτιστικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής  της περιοχής της Ελευσίνας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην Ελευσίνα και στην γύρω περιοχή, και  χτίζεται προς 2 κατευθύνσεις, «Πολιτισμός-Πολιτιστική Πολιτική» και «Περιβάλλον και Υγεία». Η κάθε κατεύθυνση θα καθορίζει κριτήρια επιλογής εκπαιδευόμενων. Μετά από ορισμένα κοινά εισαγωγικά μαθήματα, οι 2 κύκλοι μαθημάτων θα διεξάγονται  ανεξάρτητα μεταξύ τους ως αυτοτελείς εκπαιδευτικές  μονάδες, αλλά θα συναντιούνται σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις όταν είναι εφικτό και  εφόσον  απαιτείται από κάποια μαθησιακή ενότητα. Τα μαθήματα διεξάγονται σε 2 δίμηνες ενότητες, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κάθε κύκλος μαθημάτων θα αποτελείται από εβδομαδιαία 4ωρα μαθήματα (κατά προτίμηση απογευματινά), στην διάρκεια των 6 μηνών εκπαίδευσης και θα υποστηρίζεται από ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τη δομή του προγράμματος, κατά προτίμηση και κατ’ επιλογή, πολλές εκπαιδευτικές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται  στο ύπαιθρο, στους τόπους αναφοράς των μαθησιακών ενοτήτων, προσφέροντας  στους συμμετέχοντες μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Η in situ εκπαιδευτική διαδικασία προαπαιτεί διαδραστικότητα μεταξύ των εκπαιδευτών/ συντονιστών των ενοτήτων και των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι θα κοινοποιούν την εμπειρία, τα ακούσματα, τις δεξιότητες και την αγάπη για τον τόπο τους σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, πολλαπλασιάζοντας το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν πρωτότυπες, ερευνητικές εργασίες οι οποίες θα διεξαχθούν σε συνεργασία εκπαιδευτών με εκπαιδευόμενους. Τα αποτελέσματα των ερευνών ελπίζουμε να παραδοθούν στην πόλη, του κατοίκους και τις δημοτικές αρχές, να αποτελέσουν μια πολιτιστική παρακαταθήκη και να παράγουν σημαντικές προτάσεις για την  βελτίωση του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης και της περιοχής της.

Τα «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Συμβούλια» μια καινοτόμος εκπαιδευτική διαδικασία, θα δώσουν σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να παρουσιάσουν, να συζητήσουν  και να υπερασπιστούν τις προτάσεις τους με τους κατοίκους, τους οικονομικούς παράγοντες και τις αρχές της πόλης της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά θέματα που θα περιλαμβάνουν τα εισαγωγικά μαθήματα και οι εκπαιδευτικές ενότητες είναι:

Στην ενότητα «Πολιτισμός και Πολιτική»: Ιστορική & Πολιτισμική αναδρομή στην Ελευσίνα και την περιοχή, η Ελευσίνα μέσα από τις Συλλογές, η γλώσσα και το παραδοσιακό  ένδυμα,  ο κήπος- ανάμεσα στην φύση και τον πολιτισμό, οι περιηγητές και οι φυσιοδίφες, μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελευσίνα και η πόλη ως ένα μεγάλο μουσείο.

Στην ενότητα «Περιβάλλον και Υγεία»: Θαλάσσιοι οργανισμοί της Ελευσίνας, το νερό, τα ρέματα, η φύση της Ελευσίνας, τα φυτά στον αρχαιολογικό χώρο, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και παγκόσμια Δημόσια υγεία,  Covid/Πανδημία & Περιβάλλον, περιβαλλοντικοί παράγοντες και υγεία, κοινωνικές ανισότητες στο χώρο της υγείας, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της,  χρηματοδοτικά εργαλεία / προοπτικές Ανάπτυξης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, κυκλική οικονομία και βιωσιμότητα, ενέργεια και εναλλακτικές μορφές παραγωγής, η βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες με την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών και μετά από αξιολόγηση θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΠΕ in situ, θα ανακοινωθούν σε ανοικτή εκδήλωση OPEN DAY, που θα διοργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2023. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την εκδήλωση.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ