Ιωάννα Βασιλακοπούλου: «Από το φαγητό καταλαβαίνεις τον άνθρωπο»

Ιωάννα Βασιλακοπούλου: «Από το φαγητό καταλαβαίνεις τον άνθρωπο»

Μια βαλίτσα και το ενοίκιο ενός μηνός ήταν τα πρώτα θεμέλια που έβαλε, στην Κρήτη, για να χτίσει το όνειρό της. Τα κατάφερε και, σήμερα, το γραφείο της στην Πάτρα μετράει 18 χρόνια πορείας. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Bsc, Msc, life health coach Ιωάννα Βασιλακοπούλου είναι άνθρωπος της προσφοράς, διατηρεί σχέση ζωής με τους διαιτώμενούς της, αντλεί δύναμη από την πίστη της στον Θεό και τους αγαπημένους της, απολαμβάνει τα οφέλη του ταξιδιού ως τον εκάστοτε στόχο-προορισμό της. 

Εντονότερες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;

Η πιο έντονη εικόνα που θυμάμαι είναι ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και κατανόηση από όλη την οικογένειά μου. Προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια και οι μυρωδιές του ζεστού ψωμιού και η συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας στο κυριακάτικο τραπέζι μετά την εκκλησία είναι οι πιο έντονες στη μνήμη μου.

Επιλέξατε να σπουδάσετε Διατροφή-Διαιτολογία επειδή…

Εφυγα στην Κρήτη κυριολεκτικά με μια βαλίτσα στο χέρι και με χρήματα του πρώτου ενοικίου μόνο. Είπα στον εαυτό μου «θα το κάνεις» και ήταν η πιο σπουδαία απόφαση της ζωής μου. Αλλωστε η τύχη ευνοεί του τολμηρούς. Το καθήκον του ιατρού είναι να σώζει ζωές και του διατροφολόγου να τις βελτιώνει «γιατί νους υγιής εν σώματι υγιεί» όπως πολύ σωστά έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Από παιδί ονειρευόμουν να σώζω τα χαμένα όνειρα των ανθρώπων. Διαπίστωσα ότι τα όνειρα αυτά ήταν εγκλωβισμένα σε ένα σώμα που δεν τους ανήκει. Ηθελα να τους βλέπω να χαμογελούν βελτιώνοντας την εικόνα τους. Από το πιάτο που θα επιλέξει κάποιος να φάει βλέπω όλη τη συμπεριφορά του και εκεί θα επέμβω.

 Πότε ανοίξατε το γραφείο σας και πώς θα περιγράφατε την έως τώρα διαδρομή;

Υπάρχει ένα βιβλίο που αγαπώ λέγεται «Από το μηδέν». Επρεπε να στρωθώ με τα μούτρα στη δουλειά. Μέχρι τώρα που μιλάμε κλείνω 18 χρόνια πορείας. Η πορεία μου είναι μια διαδρομή με πολλές προκλήσεις που με έμαθαν πολλά. Επένδυσα σε χρόνο, ενέργεια και υπομονή για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα για εμένα και τους ανθρώπους που συνεργάζομαι.

Είστε πιστοποιημένη life-health coach. Θα μας πείτε και γι’ αυτή την πτυχή σας;

Το life-health coaching ήταν ένας σταθμός για εμένα όταν βρέθηκα στο Λονδίνο για να εκπαιδευτώ δίπλα στον Tony Robbins. Ο Tony είναι ένας από τους κορυφαίους δασκάλους στη μεγιστοποίηση των επιδόσεων και επίτευξη στόχων. Ημουν σίγουρη ότι αυτά που θα μάθαινα θα ήταν τα καλύτερα εργαλεία ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Στα σεμινάριά μου πλέον συμμετέχουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανη αφού παίρνω από εκείνους τις καλύτερες κριτικές.

 Υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν πιο εύκολα βάρος;

Σίγουρα υπάρχουν και ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν γρήγορο μεταβολισμό. Για τους ανθρώπους αυτούς, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε γιατί ασκούνται είτε γιατί  δεν κάνουν υποθερμικές  δίαιτες, είναι πάντα πιο εύκολο να χάσουν βάρος όταν το αποφασίσουν. Τίποτα όμως δεν είναι απόλυτο. Το αν παχαίνει ένας άνθρωπος εξαρτάται από τα γονίδιά του, από την ψυχική του κατάσταση, από το τι τρώει και από το τι καίει. Δεν είμαστε, λοιπόν, ίσοι μπροστά στις θερμίδες ούτε μπροστά στο στρες.

Παράλληλα κάνετε έρευνα…

Ναι. Η έρευνα στο μεταπτυχιακό μου Εφαρμοσμένη Διατροφή και προαγωγή υγείας αφορά τη συσχέτιση διατροφικών συνηθειών και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και έκβαση της νόσου. Αγαπώ την έρευνα κι θέλω να προσφέρω και εγώ για το γενικό καλό.

Τι αγαπάτε και τι σας ζορίζει, ενδεχομένως, στη δουλειά σας;

Ολες οι δουλειές έχουν τις δυσκολίες τους. Το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζει κανείς και πώς τις διαχειρίζεται. Με ζορίζουν, αλλά ξέρω ότι στο τέλος θα βγει κάτι καλό.

Ποιο το «κλειδί» στην επικοινωνία σας με τους ανθρώπους που σας ζητούν συμβουλές, ώστε να έχετε επιτυχή αποτελέσματα;

Πολεμώ μαζί τους, αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους και ψάχνω τον καλύτερο τρόπο για εκείνους ώστε να τους μεταδώσω τις γνώσεις μου. Με τους διαιτώμενούς μου μας συνδέει μια σχέση ζωής. Σε κάθε δυσκολία είμαι κοντά τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, ξέρουν όμως ότι είμαι εκεί για εκείνους.  

Για τις τυχόν δυσκολίες, γενικά, τι όπλα διαθέτει η φαρέτρα σας;

Εχω βαθιά πίστη στον Θεό και ανθρώπους που με αγαπούν. Αυτή είναι η δύναμή μου!

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά από ποια ανάγκη σας προέκυψε;

Η πόλη μας χρειάζεται εμάς τους νέους και την έντονη δραστηριότητά μας για να πατήσει στα πόδια της. Είναι έντονη μέσα μου η ανάγκη της προσφοράς. Νιώθω πλούσια όταν δίνω. Για τον λόγο αυτό επέλεξα και την ανεξάρτητη παράταξη του «σπιράλ». Είμαι ιδρυτικό μέλος. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια με τον Πέτρο Ψωμά μας συνδέει ένα όραμα. Να φτιάξουμε μια πόλη γεμάτη ενέργεια συνεχούς ροής πάντα προς το καλύτερο. Αλλωστε ό,τι δεν κινείται πεθαίνει.

Τι σημαίνει στόχος για εσάς;

Ο στόχος είναι η απαρχή του ταξιδιού. Ξεκινάς ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσεις κάπου. Αυτά που συμβαίνουν, όμως, κατά τη διάρκεια καθορίζουν τη σημασία του ταξιδιού. Τι δρόμους θα επιλέξεις, τι ανθρώπους θα γνωρίσεις. Και. Τελικά. φτάνεις στον προορισμό σου και είσαι διαφορετικός από τον άνθρωπο που ήσουν όταν ξεκίνησες. Στόχος για μένα σημαίνει συνάντηση, εξέλιξη και μερικές φορές μεταμόρφωση.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments