ΙΟΒΕ: Καθοριστική η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Το θετικό για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνεια είναι τα χαμηλά επιτόκια και τα χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

Οικονομία

Στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και στην ανάγκη μεγέθυνσης των επιχειρήσεων εστιάστηκε η δεύτερη συνεδρία της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0» μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;».

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι υπάρχει προσφορά δανείων από τις τράπεζες και σε σχέση με τη ζήτηση τα κόστη δανεισμού είναι σε ιστορικά χαμηλά και σημείωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης. Πολλές επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει είναι καλές επιχειρήσεις και άρα θα θελήσουν να αναπτυχθούν, είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι όλα συνιστούν πως θα έχουμε μια καλή πορεία στα δάνεια. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026 θα έχει ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Επεσήμανε πως εξαρχής, η κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, δήλωσε πως υπήρχαν πέντε βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων σε επιχειρήσεις, που ουσιαστικά υποδεικνύουν τους τομείς τους οποίους θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση:

– Να είναι βιώσιμες

– Να προωθούν την ψηφιοποίηση

– Να έχουν εξαγωγικές ροπές

– Ενίσχυση της R&D

– Βάσει μεγέθους (για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών)

Ο κ. Πατέλης επεσήμανε τέλος πως τα δάνεια χορηγούνται χωρίς κρατικές εγγυήσεις, διότι οι εμπειρίες του παρελθόντος απέδειξαν ότι υπάρχει εκμετάλλευση και κακή αξιοποίηση, ώστε να εξασφαλιστούν δάνεια με χαλαρούς όρους. Επιπλέον, τόνισε ότι το μεγαλύτερο θετικό για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα δάνεια είναι τα χαμηλά επιτόκια και τα χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
αγρότες
ΡΩΣΙΑ
Συντάξεις