ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν για αποκλεισμό της κινεζικής DeepSeek από κυβερνητικές συσκευές
Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek περιέχει γραμμές κώδικα που καθιστούν δυνατή τη μετάδοση προσωπικών δεδομένων στην China Mobile.
Μια πρόταση νόμου για να αποκλειστεί η χρήση της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης (AI) της κινεζικής εταιρείας DeepSeek στις συσκευές που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για λόγους ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζος Γκοτχάιμερ του Νιου Τζέρσι παρουσίασε την πρόταση νόμου για την DeepSeek μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του του Ιλινόι Ντάριν Λαχούντ, επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για «ανησυχητική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινεζική νεοφυής εταιρεία, η οποία κατέπληξε τον κλάδο της AI με την κυκλοφορία τον Ιανουάριο ενός ισχυρού chatbot, το οποίο αναπτύχθηκε με χαμηλό κόστος, έχει «άμεσες σχέσεις» με την κινεζική κυβέρνηση.
Την Τετάρτη, η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Feroot Security ανακοίνωσε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek περιέχει γραμμές κώδικα που καθιστούν δυνατή τη μετάδοση προσωπικών δεδομένων στην China Mobile, κινεζική δημόσια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο έχει στη διάθεσή του για να υπονομεύσει την εθνική ασφάλειά μας, για να διαδώσει επικίνδυνη παραπληροφόρηση και να συλλέξει δεδομένα Αμερικανών», υποστηρίζει ο Γκοτχάιμερ σε ανακοίνωσή του.
Ο Ντάριν Λαχούντ χαρακτήρισε παράλληλα την DeepSeek «επιχείρηση που συνδέεται με το ΚΚΚ» και δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα πρέπει «υπό κανένα πρόσχημα» να λάβει άδεια για «να αποκτήσει ευαίσθητα δεδομένα της κυβέρνησης» ή των χρηστών.
Πολλές χώρες έχουν λάβει μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής επικαλούμενες λόγους κυβερνοασφάλειας.
Στη Νότια Κορέα, τα υπουργεία Άμυνας και Εμπορίου ανακοίνωσαν ότι απέκλεισαν την πρόσβαση της DeepSeek στους υπολογιστές τους, εν αναμονή διευκρινίσεων από την κινεζική startup για τη διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγονται από τους χρήστες.
Σύμφωνα με το newsit, στην Αυστραλία, η χρήση προγραμμάτων της DeepSeek απαγορεύτηκε στις κυβερνητικές συσκευές λόγω «απαράδεκτου επιπέδου κινδύνου στο ζήτημα της ασφάλειας».
Στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) όπως και η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν πληροφορίες από την κινεζική εταιρεία όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.
Διαβάστε επίσης:
Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Κλειτορία, δυο κουκουλοφόροι οι δράστες ΦΩΤΟ
«Δονούνται» οι Κυκλάδες: Στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί ΦΩΤΟ
Πάτρα – Απόπειρα ανθρωποκτονίας: Σήμερα οι απολογίες των «5», τι θα υποστηρίξουν
Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει κατασκηνώσεις για τους σεισμόπληκτους των Κυκλάδω
Καιρός: Βαρυχειμωνιά με τσουχτερό κρύο, βοριάδες και χιόνια, η πρόγνωση μέχρι τις 11/
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
N1 Casino: Πώς να Ελέγξετε τα Έξοδά σας με Έξυπνη Διαχείριση
Η Acer χτυπά το MacBook Neo εκεί που πονάει οθόνη 120Hz και διπλάσιες θύρες
Καλάβρυτα: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού»
Επίδομα θέρμανσης 2026-2027: Πότε ανοίγει το myΘέρμανση και πως θα κάνετε αίτηση
Γιατί η Sony δεν βιάζεται καθόλου να βγάλει το PS6 και η απάντηση εκπλήσσει
Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας στον Κρίνο ΦΩΤΟ
Μην πετάτε το νερό από το κλιματιστικό: Οι 3 χρήσεις που θα σας γλιτώσουν χρήματα
Meta και Google νικήθηκαν από έναν AI κολοσσό που δεν θα το περιμένε κανείς
