ΗΠΑ: Ηχηρά τα μηνύματα Γερουσιαστών στην κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό στα τουρκικά F16

Πολλές οι αντιδράσεις για το κιτ εκσυγχρονισμού στα τουρκικά F16.

ΗΠΑ

Τάσσονται κατά της σχεδιαζόμενης πώλησης του κιτ αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από την κυβέρνηση Μπάιντεν και κοστολογείται σε 259 εκατομμύρια δολάρια, οι  συμπρόεδροι της Ελληνικής Συμμαχίας του αμερικανικού Κογκρέσου Κρις Πάππας και Γκας Μπιλιράκης καθώς και οι αντιπρόεδροι Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιοτάκης όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους.

«Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πώληση χωρίς να αντιμετωπίσει πλήρως την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε ο Παππάς.

«Είμαι ανακουφισμένος που αυτή η πώληση δεν περιλαμβάνει κιτ εκσυγχρονισμού των F-16, αλλά η Διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις ανησυχίες για την αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ τις οποίες έχω εκφράσει στο παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τα διακομματικά μέλη της ομάδας μας για να αντιταχθώ στην πώληση κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και νέων F-16 στην Τουρκία».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει διαβόητος για την πολεμοχαρή ρητορική του και τον εξέχοντα ρόλο του ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να λογοδοτήσει για την αυξημένη επιθετικότητά του και τη συμπεριφορά του που υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην ανταμειφθεί με οποιαδήποτε στρατιωτική πώληση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να μην προμηθεύσουν την Τουρκία με όπλα που θα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να απειλεί τους ειρηνικούς γείτονές της», δήλωσε ο βουλευτής Μπιλιράκης.

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για να τονίσει την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και να επισημάνει την αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις χιλιάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», δήλωσε η βουλευτής Μαλλιωτάκη.

«Ο Ερντογάν έχει επίσης επιλέξει να ευθυγραμμιστεί με τον Ραΐσι του Ιράν και τον Βλανταμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Με απλά λόγια, δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Ως περήφανη Ελληνοαμερικανίδα και μέλος της Hellenic Caucus, με ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί αυτές τις ενέργειες και τις προειδοποιήσεις μας.

Συμμετέχω στους Έλληνες συναδέλφους μου στην καταδίκη αυτής της πώλησης και ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να σκεφτούν προσεκτικά πριν εγκρίνουν οποιεσδήποτε μελλοντικές πωλήσεις στην Τουρκία».

«Οι συνάδελφοί μου από την Ελληνική Συμμαχία και εγώ έχουμε παροτρύνει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιβραβεύσουν την Τουρκία με F-16 για τη συνεχή παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ενώ αυτές οι αναβαθμίσεις λογισμικού για τον τρέχοντα στόλο τους θα βελτιώσουν τις επικοινωνίες με το ΝΑΤΟ και τη συνολική ασφάλεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει ακόμα να εξηγήσει πώς εργάζεται για να αποθαρρύνει τις ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας προς τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και δημοκρατικό μας εταίρο, την Ελλάδα.

Παραμένουν πάρα πολλά ζητήματα για να προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση των F-16», δήλωσε η βουλευτής Τίτους.