ΗΠΑ: Μετεωρίτης φώτισε το Αϊντάχο ΒΙΝΤΕΟ

Μετεωρίτης

Τη στιγμή που μια πύρινη μπάλα από μετεωρίτη, άναψε στον ουρανό του Αϊντάχο, μέσα στη νύχτα, κάνοντάς τη να μοιάζει με μέρα, κατέγραψε ένας άνδρας με την κάμερά του.

Ο Τζόρτνταν Ραγκσντέιλ χρησιμοποιούσε μία κάμερα AllSkyCam στις 10:52 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο το βράδυ, όταν συνέλαβε το εντυπωσιακό στιγμιότυπο.

Στο βίντεο, βλέπουμε σύννεφα στον ουρανό, όταν ξαφνικά ένας μετεωρίτης περνά πίσω αυτά και προκαλεί μια τεράστια λάμψη, κάνοντας ολόκληρο τον ουρανό να πάρει ένα φωτεινό μπλε χρώμα για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, ο ουρανός γίνεται ξανά πολύ σκοτεινός και επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση του.

Ο Ραγκσντέιλ δημοσίευσε δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες από τη στιγμή αυτή στο YouTube, συγκεντρώνοντας πάνω από 37.000 προβολές.

Η βολίδα είναι δυνατή όταν ένας μετεωρίτης είναι μεγαλύτερος από περίπου ένα χιλιοστόμετρο σε διάμετρο, αναφέρει ο KTVH. Μεγαλύτεροι μετεωρίτες μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αναλαμπές.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, η βολίδα παρατηρήθηκε επίσης πάνω από τους ουρανούς στη γειτονική Μοντάνα και καταγράφηκε από το Montana Learning Center. Το MLC χρησιμοποίησε ένα σύστημα κάμερας All Sky Fireball για να τραβήξει το βίντεο του.

Το σύστημά τους δίνει μια τρισδιάστατη ατμοσφαιρική τροχιά μετεωριτών στον ουρανό, καταγράφοντας την ταχύτητα και το μέγεθος τους. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει την εκτίμηση της προ-ατμοσφαιρικής μάζας για το μετεωροειδές, καθώς και να προσδιορίσει την τροχιά του μετεωροειδούς προτού επηρεάσει τη Γη.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε εκεί στις 4:14 π.μ. πάνω από το Canyon Ferry, δημιουργώντας μια λάμψη αρκετά φωτεινή ώστε ένα άτομο να μπορούσε να δει τη δική του σκιά μέσα στη νύχτα.

Ο μετεωρίτης ήταν πιθανότατα αρκετά μεγάλος για να φτάσει μέχρι το έδαφος κάπου. Ταξίδεψε περίπου 18.000 μίλια / ώρα το Σάββατο.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού μπορεί να έχει εισέλθει ο μετεωρίτης σε τροχιά ή πού μπορεί να έχει τελειώσει το ταξίδι του.

«Οι μετεωρίτες, αυτοί που παρακολουθούμε συνήθως έχουν το μέγεθος ενός βότσαλου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της MLC Ryan Hannahoe στο KTVH. «Αυτός είναι κυριολεκτικά μεγαλύτερος από μία μπάλα μπάσκετ».

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία ισχυρίζεται ότι χιλιάδες βολίδες συμβαίνουν καθημερινά, αλλά πολλές παραμένουν απαρατήρητες, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυτές που συμβαίνουν στον ωκεανό.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη προκάλεσε κάποια ανησυχία, κάτι που φαίνεται στα σχόλια του YouTube σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Αϊντάχο, ενώ άλλοι έκαναν χιούμορ με αυτό.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop