ΗΠΑ: Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Τραμπ – Το Κογκρέσο δημοσιοποιεί την αναφορά για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ που έρευνά την υπόθεση της εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 θα δημοσιοποιήσει σήμερα την τελική αναφορά της για την πολύκροτη υπόθεση. Το Κογκρέσο αναμενόταν να δημοσιοποιήσει χθες (21.12.2022) την τελική αναφορά, αλλά τελικά το όλο θέμα μετατέθηκε για σήμερα, ενώ σίγουρα το πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι ποινικές ευθύνες που θα επιρρίψει η επιτροπή στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ: Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Τραμπ – Το Κογκρέσο δημοσιοποιεί την αναφορά για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η τελική αναφορά της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 θα βάλει σε μπελάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με 4 ποινικές κατηγορίες για την υποκίνηση θανατηφόρας βίας. Η επιτροπή αναμένει να προτείνει να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο για 4 αδικήματα που αφορούν την εισβολή στο Καπιτώλιο, δηλαδή για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ψευδή δήλωση και υποκίνηση σε εξέγερση ή εξέγερση.

Η αναφορά της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει 1.000 σελίδες επί τη βάσει περίπου 1.200 συνεντεύξεων στη διάρκεια 18 μηνών, αλλά και της επεξεργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων, όπως επίσης και αποφάσεων που ελήφθησαν από 60 ομοσπονδιακά και πολιτειακά δικαστήρια.

Τα 17 ευρήματα

Η αναφορά περιλαμβάνει την καταγραφή 17 ευρημάτων ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ περιγράφει τις νομικές παρενέργειες από τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ και μερικών από τους συνεργάτες του και περιέχει ποινικές παραπομπές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης του τέως προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και κατά άλλων προσώπων, σύμφωνα με μία ειδική περίληψη του διαθέσιμου υλικού που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Η ίδια αναφορά περιλαμβάνει επίσης, συστάσεις νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας άλλης επίθεσης κατά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Την Δευτέρα, η επιτροπή ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες κατά του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου για τέσσερα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης του έργου των αρχών, αλλά και της πρόκλησης εξέγερσης, αναφορικά με προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 που πυροδότησαν την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Συνωμότησε για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος»

«Αντί να σεβαστεί τη συνταγματική υποχρέωσή του και να φροντίσει για πιστή εφαρμογή των νόμων, ο πρόεδρος Τραμπ συνωμότησε για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος», αναφέρει η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περίληψη της αναφοράς των 160 σελίδων.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε μία θυελλώδη ομιλία προς τους υποστηρικτές του κοντά στον Λευκό Οίκο το πρωί της 6ης Ιανουαρίου επιπλήττοντας δημόσια τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς που δεν ακολουθούσε το σχέδιο του, για την απόρριψη του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος στη συνέχεια, περίμενε για ώρες πριν προβεί σε μία δημόσια ανακοίνωση, καθώς χιλιάδες από τους εξαγριωμένους υποστηρικτές του είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, επιτιθέμενοι στην αστυνομία και απειλώντας να κρεμάσουν τον Πενς.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments