Ιράν: Έτοιμο να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ μέσα σε δύο ημέρες αν οι ΗΠΑ αποδεχθούν τους όρους

Η Τεχεράνη συνδέει την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας με την αποδοχή των αιτημάτων της από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω διαμεσολαβητών. Αποχώρησαν από τις συνομιλίες στη Ντόχα οι Ιρανοί διαπραγματευτές

Ιράν: Έτοιμο να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ μέσα σε δύο ημέρες αν οι ΗΠΑ αποδεχθούν τους όρους

Έτοιμο να προχωρήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ μέσα σε δύο ημέρες εμφανίζεται το Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεχθούν τους όρους που θέτει η Τεχεράνη. Τη δήλωση έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, συνδέοντας την επαναλειτουργία της κρίσιμης θαλάσσιας οδού με την ικανοποίηση των ιρανικών αιτημάτων.

«Η πιθανότητα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό σε δύο ημέρες αποτελεί επιπρόσθετη ένδειξη της καλής πίστης του Ιράν», ανέφερε ο Μπαγαΐ. Όπως πρόσθεσε, εφόσον ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Τεχεράνης, θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και να επανεκκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε το άνοιγμα των Στενών σε επτά ημέρες, ωστόσο πλέον εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας στις δύο ημέρες.

Συνεχίζονται οι επαφές μέσω διαμεσολαβητών

Σύμφωνα με τον Μπαγαΐ, η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών συνεχίζεται μέσω των μεσολαβητών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από την αποδοχή των ιρανικών αιτημάτων από την αμερικανική πλευρά.

«Μόνο σε αυτό το στάδιο θα μπορούμε να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επαναλειτουργία των Στενών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας συνεννόησης.

Αποχώρησαν οι Ιρανοί διαπραγματευτές από τη Ντόχα

Την ίδια ώρα, εξελίξεις καταγράφονται και στις διπλωματικές επαφές που πραγματοποιούνται στη Ντόχα με τη μεσολάβηση του Κατάρ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών δήλωσε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στο Reuters ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές αποχώρησαν από τις επαφές με τους Καταριανούς μεσολαβητές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη κυκλοφορήσει προσχέδιο πρότασης προς ενημέρωση των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ θεωρείται πιθανή η πραγματοποίηση νέας συνάντησης.

Η αποχώρηση των Ιρανών διαπραγματευτών έγινε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, χωρίς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, να οφείλεται σε δυσκολίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δεν δόθηκαν, πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του προσχεδίου.

Οι εξελίξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου επαφών, την ώρα που η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των συνομιλιών και την ανταπόκριση της Ουάσιγκτον στις απαιτήσεις της Τεχεράνης.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο