Ιράν: Υπό επανεξέταση ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ

Οι νόμοι γύρω από το κάλυμμα του κεφαλιού προκάλεσαν ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

ΝΟΜΟΣ

Μετά από τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που έγιναν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στο Ιράν, η επανεξέταση για τον νόμο
της χώρας για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζέρι δήλωσε την Πέμπτη ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα του Ιράν επανεξετάζουν το νόμο της χώρας για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ, σύμφωνα με το φιλομεταρρυθμιστικό μέσο Entekhab, το οποίο επικαλείται το CNNi

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η αστυνομία ηθικής του Ιράν καταργήθηκε, αλλά τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν σθεναρά στις δηλώσεις του Ιρανού γενικού εισαγγελέα, λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τη δύναμη και όχι το δικαστικό σώμα.

Η δημόσια χρήση της χιτζάμπ είναι επί του παρόντος υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν βάσει του αυστηρού ισλαμικού νόμου που επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας. Οι νόμοι γύρω από το κάλυμμα του κεφαλιού προκάλεσαν ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε υπό αστυνομική επιτήρηση αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής, επειδή δήθεν δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της.

Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο στην Ισλαμική Δημοκρατία, με εξέχουσες δημόσιες προσωπικότητες να υποστηρίζουν το κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας Ιρανής ηθοποιού Taraneh Alidoosti.

Η χώρα έχει καταληφθεί από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε αρχικά από τον θάνατο της Αμινί και έκτοτε συσπειρώθηκε γύρω από μια σειρά από παράπονα για το καθεστώς. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει μια φονική καταστολή των διαδηλωτών, με αναφορές για αναγκαστικές συλλήψεις και σωματική κακοποίηση που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχοποιήσουν την κουρδική μειονότητα της χώρας.

Σε πρόσφατη έρευνα του CNNi, συγκαλυμμένες μαρτυρίες αποκάλυψαν σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αγοριών, στα κέντρα κράτησης του Ιράν από την έναρξη των ταραχών.

Σχετικά με τον νόμο για το χιτζάμπ, ο Μονταζέρι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αισθάνεστε αγωνία όταν βλέπετε [γυναίκες] χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις, νομίζετε ότι οι αξιωματούχοι σιωπούν γι’ αυτό;

Ως κάποιος που βρίσκεται στον τομέα αυτού του ζητήματος, λέω ότι τόσο το κοινοβούλιο όσο και η δικαιοσύνη εργάζονται, για παράδειγμα, μόλις χθες είχαμε μια συνάντηση με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου και θα δείτε τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή δύο», όπως αναφέρει το κρατικό μέσο ενημέρωσης ISNA

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιες – αν υπάρχουν – αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν στον νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments