Ισόβια στους βαρόνους με τα 1200 κιλά κοκαΐνης- Τους είχαν πιάσει στον Αστακό

Βαρύτατες ποινές για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στην επιχείρηση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με το φορτίο της κοκαϊνης

κοκαΐνης

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλλε η δικαιοσύνη σε πέντε βασικούς κατηγορούμενους, στην πολύκροτη υπόθεση εισαγωγής 1,2 τόνων κοκαΐνης από τον Αγιο Βικέντιο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, τον Ιανουάριο του 2020.

Για την υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο για να δικαστούν συνολικά 13 άτομα, σε μια δίκη που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με προστατευόμενους μάρτυρες.

Ανάμεσα στους πέντε καταδικασθέντες σε ισόβια δεσμά, είναι και ένας 42χρονος σήμερα Αλβανός ποινικός, που το 2010 είχε πρωταγωνιστήσει σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στο Βύρωνα κατά τη διάρκεια της οποίας ένας πολίτης είχε χάσει τη ζωή του. Στους υπόλοιπους 8 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 12 έως 18 χρόνια.

Τα ναρκωτικά είχαν φορτωθεί σε ιστιοπλοϊκό σκάφος με επωνυμία Barracuda Seven, στο εξωτικό νησιωτικό κρατίδιο του Αγίου Βικεντίου στην Καραϊβική και εντοπίστηκαν σε σπίτι στον Αστακό όπου είχαν μεταβεί για να τα παραλάβουν οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στην επιχείρηση μεταφοράς είχαν διεισδύσει και συμμετείχαν δύο μυστικοί αστυνομικοί με κωδικές ονομασίες «Τριάντης» και «Στρατιάς».

Στη δίκη που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή εξετάστηκαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης. Η κατάθεσή τους έγινε με ηλεκτρονικά μέσα από ειδικό δωμάτιο στο τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΑ «MIAMI VICE»
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε με μια επιχείρηση τύπου «Miami Vice» με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, απέναντι σε αδίστακτους κακοποιούς που διέθεταν βαρύ οπλισμό στην κατοχή τους και εξίσου βαρύ ποινικό μητρώο για ναρκωτικά, ένοπλες επιθέσεις και ληστείες και άλλα αδικήματα.
Η εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος από τις Αρχές έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, λίγο πριν ρίξουν στην παράνομη αγορά της Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, έναν τόνο και 181 κιλά κοκαΐνη συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ.
Εγκέφαλος της μεταφοράς ήταν ένας Αλβανός «βαρόνος» των ναρκωτικών, ο «doctor», όπως τον έλεγαν οι συνεργοί του, με άμεσο βοηθό του, τον ομοεθνή του «μακελάρη» που είχε σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στον Βύρωνα πριν από 10 χρόνια.
Επειτα από πληροφορίες της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών DEA, στην εγκληματική οργάνωση είχαν καταφέρει να διεισδύσουν δύο Έλληνες μυστικοί αστυνομικοί με τα ψεύτικα ονόματα «Σταύρος Τριάντης» και «Κυριάκος Στρατιάς». Αυτοί ήρθαν σε επαφή με τον Αλβανό αρχηγό και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του.

Ο «ΤΡΙΑΝΤΗΣ» ΚΑΙ Ο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΗΣ
Ο μυστικός αστυνομικός «Σταύρος Τριάντης» επιβιβάστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο υπό ελληνική σημαία ιστιοπλοϊκό σκάφος «Βaracuda 7» που απέπλευσε από τον Αλιμο, μαζί με τον Αλβανό «τηλεγραφητή» της εγκληματικής οργάνωσης Αrber Rerdeda, κάτοικο Ισπανίας, ο οποίος ενημέρωνε τον αρχηγό με συσκευή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας και λάμβανε οδηγίες. Παράλληλα, ο «Σταύρος Τριάντης» είχε επικοινωνία με την υπηρεσία του, στην οποία διοχέτευε πληροφορίες για τις κινήσεις του καρτέλ.
Το επικίνδυνο ταξίδι ξεκίνησε από το λιμάνι της Τενερίφης, όπου κατέπλευσε το ιστιοπλοϊκό στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Ακολούθησαν συναντήσεις στην Αλβανία και τη Βαρκελόνη για να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις και η κοκαΐνη φορτώθηκε στο ιστιοφόρο στην Καραϊβική θάλασσα.
Η πληρωμή για τη μεταφορά είχε γίνει από Άραβα που ζει στην Ισπανία και θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, και έγινε σε δόσεις μέσω αλβανικής τράπεζας από Αλβανό που δήλωνε έμπορος με συναλλαγές στο εξωτερικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
Το φορτίο θα έφτανε στην Ισπανία, αλλά το καρτέλ ενημερώθηκε για έρευνες της ισπανικής αστυνομίας και άλλαξε ρότα προς τα παράλια της Πρέβεζας και στη συνέχεια στον Αστακό, όπου είχαν ήδη ενοικιαστεί δωμάτια για να κρυφτεί η κοκαΐνη. Εκεί, όμως, έπεσαν στο δόκανο της Δίωξης Ναρκωτικών.
Από τους οκτώ συλληφθέντες, ένας Αλβανός σκληρός ποινικός, ο «μακελάρης του Βύρωνα» ήταν το δεξί χέρι του αρχηγού, ένας άλλος Αλβανός και ένας 28χρονος Ελληνας ήταν υπεύθυνοι για τη «μισθοδοσία», ένας Μαροκινός από το πλήρωμα του σκάφους ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή ναρκωτικών από τους προμηθευτές και την παράδοσή τους σε άλλα μέλη της ομάδας.
Ρόλο συντονιστή σε άμεση επαφή με τον εγκέφαλο στην Ισπανία είχε ένας άλλος Αλβανός, ενώ ένας 46χρονος Ελληνας και άλλοι δύο Αλβανοί μαζί με έναν άγνωστο ήταν υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας στη μεταφορά των ναρκωτικών.
Τέλος, ένας ακόμα Αλβανός κάτοικος Ισπανίας είχε την ευθύνη της ασφάλειας των ηγετών του κυκλώματος.

κοκαΐνης

ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ
Οι δύο μυστικοί αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφαλείας Αττικής είχαν παρεισφρήσει στην εγκληματική οργάνωση από τον Σεπτέμβριο του 2018 χωρίς να καταλάβει κανείς την ιδιότητά τους και έζησαν επί σχεδόν ενάμιση χρόνο στο ιστιοπλοϊκό σκάφος για να μεταφέρουν κοκαΐνη από την Καραϊβική στην Ευρώπη και τελικά συνέβαλαν όσο κανείς στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης επικίνδυνων κακοποιών με πολυεθνική δράση.

Μόλις το φορτίο της κοκαϊνης «πάτησε» ελληνικό έδαφος, στο κύκλωμα διείσδυσε ένας ακόμα μυστικός αστυνομικός με την κωδική ονομασία «Γιώργος Γρηγορίου». Η εντολή που έλαβε από τα μέλη του κυκλώματος ήταν να μεταβεί στην Πρέβεζα όπου βρίσκονταν άλλα μέλη, έτοιμα για την παραλαβή των ναρκωτικών η οποία θα πραγματοποιείτο στις 24 Ιανουαρίου του 2020. Από τους τελευταίους θα έπρεπε να εισπράξει μέρος του συμφωνηθέντος αντιτίμου για την παράδοση της κόκας.

Στην Πρέβεζα ο «Γρηγορίου» συναντήθηκε με τον Έλληνα Π.Β. ο οποίος του παρέδωσε μία χάρτινη σακούλα λέγοντάς του πως δεν γνώριζε τι περιείχε. Οταν ο μυστικός αστυνομικός επέστρεψε στην υπηρεσία του και ανοίχτηκε η σακούλα διαπιστώθηκε ότι αυτή περιείχε 109.550 ευρώ.
Λίγες ώρες αργότερα κι αφού διευθετήθηκαν και οι τελευταίες «λεπτομέρειες» για τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκε το τελικό ραντεβού στο σπίτι στον Αστακό όπου είχε αποθηκευτεί η κοκαίνη. Εκεί, μόλις ένα μέλος του κυκλώματος έβγαλε να δώσει το υπόλοιπο ποσό, επενέβησαν άνδρες της αστυνομίας και των ΕΚΑΜ.