Ισραήλ: Πρώτο «ναι» υπέρ της θανατικής ποινής σε «τρομοκράτες»

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 55 από τους 120 βουλευτές, 9 καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες στη Bουλή, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.

Ισραήλ: Πρώτο «ναι» υπέρ της θανατικής ποινής σε «τρομοκράτες»

Υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα επιβάλλει τη θανατική ποινή σε «τρομοκράτες» που δολοφονούν ισραηλινούς πολίτες τάχθηκαν κατά πλειοψηφία οι βουλευτές της Κνεσέτ, ξεπερνώντας το πρώτο κοινοβουλευτικό «εμπόδιο» για την τελική έγκρισή του.

Ειδικότερα, στην ψηφοφορία της Τετάρτης το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 55 από τους 120 βουλευτές, 9 καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες στη Bουλή, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε «εσκεμμένα ή από αδιαφορία προκαλεί το θάνατο ενός Ισραηλινού πολίτη, όταν η πράξη πραγματοποιείται από ρατσιστικό κίνητρο ή μίσος σε συγκεκριμένο κοινό (…) και με σκοπό να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και την αναγέννηση του εβραϊκού λαού στην πατρίδα του» θα αντιμετωπίσει την εκτέλεση, χωρίς καμία πιθανότητα έκτισης ποινής φυλάκισης.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο συντάχθηκε από τον βουλευτή Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ και υποστηρίχθηκε από τον Νετανιάχου και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Τόσο ο Σον Χαρ-Μελέχ όσο και ο Μπεν Γκβιρ είναι μέλη του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», μιας σιωνιστικής φατρίας που βοήθησε το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο», περιγράφοντάς το ως «ριζωμένο στην εβραϊκή υπεροχή». Η ψήφισή του θα οδηγήσει στην καταδίκη των Παλαιστινίων «αυθαίρετα και τελετουργικά σε θάνατο», συνεχίζει η δήλωσή της.

Χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και από το εξωτερικό.

Πηγή: Haaretz, BBC, AFP

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments