Ιστορικά ντοκουμέντα για τον Παναγιώτη Καρατζά – Τον «συμμαθητή» του Κολοκοτρώνη

image 622475

Γράφτηκαν πολλά για τον τσαγκάρη που έγινε οπλαρχηγός, τον Παναγιώτη Καραντζά ή Καρατζά, που το επώνυμό του ήταν Αναστασόπουλος ή και Αναστόπουλος, που ξεσηκώθηκε λεβέντικα τον Μάρτιο του 1821, ενέπνευσε τους Πατρινούς, αλλά έπεσε θύμα αντιζηλιών και ζηλοφθονίας και δολοφονήθηκε.

Ο Γιάννης Μόσχος, στη σαββατιάτικη αρθρογραφία του στην «Π», αναφέρθηκε σιτς ιδιαίτερες ικανότητες του Καρατζά, ο οποίος είχε περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση στην ιταλοκρατούμενη.

Σήμερα η  «Π» κομίζει και το σχετικό ντοκουμέντο: Εγγραφο των ιταλικών αρχών που βεβαιώνουν ότι ο Καρατζάς, με το επώνυμο Αναστόπουλος, εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτικό σώμα.

Το έγγραφο μας εμπιστεύθηκε η Μαριζάν Μόρφυ- Καρατζά, χήρα Παναγιώτη (Τάκη) Καρατζά, που υπήρξε απόγονος του αγωνιστή και που έχει διαφυλάξει σημαντικό μέρος του αρχείου της οικογένειας.

Ο Καρατζάς είχε  εκπατριστεί το 1809 για να ξεφύγει από το μένος των οθωμανικών αρχών, τις οποίες συνήθιζε να προκαλεί λόγω ιδιοσυγκρασίας.

Η οικογένεια έχει διασώσει την πληροφορία ότι στο ίδιο σώμα είχε εκπαιδευτεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με δεδομένο ότι ο Καρατζάς φονεύθηκε νωρίς, το αρχείο περιστρέφεται γύρω από τον γιο του Δημήτρι ο-Μήτρος αναφέρεται στο ιστορικό λεξικό Τριανταφύλλου-  ο οποίος χρίστηκε καπετάνιος νεότατος, αλλά με επίτροπο τον Θανάση Μερελόπουλο, έχοντας προαχθεί ήδη το 1823 σε ταξίαρχο.

Ο Μήτρος Καρατζάς έγινε και συγγραφέας, συντάσσοντας σκαρμπρόζικα κείμενα.

Το τμήμα του αρχείου είναι μια ακόμα ένδειξη ότι υπάρχει πολύτιμο υλικό του 19ου αιώνα σε ιδιωτικές συλλογές που η πόλη θα πρέπει να συγκεντρώσει και να αξιοποιήσει.

image1

Ετος 1836. Ο δήμαρχος Πατρέων ανακοινώνει στον Δημήτριο Καραντζά ότι εκλέχθηκε λαχαγός της συνοικίας Αγίου Δημητρίου

image2

Βεβαιώνεται από τις ιταλικές αρχές ότι ο Παναγιώτης Αναστοπουλος (Καρατζάς) έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση σε ιταλικό έδαφος, έτος 1812. Κατά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά στην οικογένεια Καραζά, στο ίδιο σώμα εκπαιδευόμενος ήταν και ο Θ. Κολοκοτρώνης

image3

Εγγραφο του 1824 της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας του «υπουργείου των Πολεμικών» Δ. Τομαράς αναθέτει από το Ναύπλιο τον Δημήτριον Καρατζόπούλον, γιο Καρατζά δηλαδή, να στρατολογήσει αγωνιστές στο σώμα υπό τις οδηγίες του Ανδρέα Λόντου.

Το υπουργείο αναφέρεται ως Μινιστέριο, κατά τα πρότυπα του λατινογενούς όρου.

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ