Ιστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη – Προσεληνώθηκε το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας – ΒΙΝΤΕΟ

Το διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines, με έδρα το Τέξας, προσσεληνώθηκε κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης την Πέμπτη, πραγματοποιώντας την πρώτη αμερικανική προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια για περισσότερο από μισό αιώνα και την πρώτη που επιτεύχθηκε ποτέ από τον ιδιωτικό τομέα.

Σελήνη

Στη Σελήνη ξαναγράφεται η Ιστορία της Γης. Για πρώτη φορά από την εποχή του Apollo, περισσότερο από μισό αιώνα πριν, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος προσεληνώθηκε.

Πρόκειται για ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς πλήρωμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA για να ανοίξει το δρόμο στους Αμερικανούς αστροναύτες, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη σελήνη εντός της δεκαετίας.

Το Odysseus (Οδυσσέας), κατασκευής της Intuitive Machines, εταιρεία με έδρα το Χιούστον, προσεληνώθηκε την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», δήλωσε σε βίντεο ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη».

 

Κατά την προσεδάφιση εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με το αυτόνομο σύστημα πλοήγησης του διαστημικού σκάφους που απαιτούσε από τους μηχανικούς στο έδαφος να χρησιμοποιήσουν μια μη δοκιμασμένη εργασία την τελευταία στιγμή.

Χρειάστηκε επίσης αρκετός χρόνος μετά από μια αναμενόμενη σιγή στην επικοινωνία για να αποκατασταθεί η επαφή με το διαστημόπλοιο και να καθοριστεί η πορείας του, περίπου 384.000 χλμ. από τη Γη.

Οταν επιτέλους ανανεώθηκε η επαφή, το σήμα ήταν αχνό, επιβεβαιώνοντας ότι το όχημα είχε προσγειωθεί, αλλά αφήνοντας τον έλεγχο της αποστολής αμέσως αβέβαιο ως προς την ακριβή κατάσταση και τον προσανατολισμό του οχήματος.

«Ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και μεταδίδουμε, γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ομάδα IM», ακούστηκε να λέει ο διευθυντής της αποστολής της Intuitive Machines, Τιμ Κρέιν, στο κέντρο επιχειρήσεων. «Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να πάρουμε από αυτό».

Αργότερα το βράδυ, η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας ότι οι ελεγκτές πτήσης «επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας είναι όρθιος και αρχίζει να στέλνει δεδομένα».

Ωστόσο, το αδύναμο σήμα υποδηλώνει ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να προσγειώθηκε δίπλα σε τοίχο κρατήρα ή κάτι άλλο που εμπόδισε ή εμπόδισε την κεραία του, είπε ο Τόμας Τσούρμπουχεν, πρώην επικεφαλής επιστήμης της NASA που επέβλεψε τη δημιουργία του εμπορικού προγράμματος προσσελήνωσης της υπηρεσίας.

Τα συγχαρητήριά του έστειλε διαδικτυακώς και ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της SpaceX.

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Τραγωδία στην άσφαλτο – Αυτοί είναι οι δύο νεαροί που σκοτώθηκαν στο τροχαίο – ΦΩΤΟ

Στον Κορυδαλλό το αρχηγικό μέλος της σπείρας που εξαπατούσε Πατρινούς – Η ατζέντα και οι απάτες χιλιάδων ευρώ