Ιταλία: Ανακαλύφθηκε άγαλμα αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή 

Το πρόσωπο του αγάλματος αναδύθηκε πρώτο, την ώρα που μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν.

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε άγαλμα αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή 

Οι εργασίες επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό (Appia Antica), τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της αρχαίας Ρώμης, επιφύλασσαν μια μοναδική έκπληξη, καθώς ανακαλύφθηκε άγαλμα ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, του ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, σε φυσικό μέγεθος.

Το πρόσωπο του αγάλματος αναδύθηκε πρώτο, την ώρα που μια μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Όπως ήταν φυσικό, η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες επενέβη άμεσα, για να αποκαλυφθεί αυτό που «έκρυβε» ο δρόμος της Ρώμης.

«Αυτό το πρόσωπο εμφανίστηκε και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένας χαρακτήρας ντυμένος σαν τον Ηρακλή», είπε στο Reuters η Φραντσέσκα Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο Appia Antica. Ειδικότερα, το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μια μορφή σαν του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο σήμα κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της καταπράσινης περιοχής Appia Antica.

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε άγαλμα αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή 

Αυτό εμφανίζει ρυτίδες στο μέτωπο που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 έως το 251 μ.Χ., είπε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή.

Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την τυχαία ανακάλυψή του, αυτή τη στιγμή καθαρίζεται και αποκαθίσταται.

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε άγαλμα αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή 
Το Reuters είδε το άγαλμα ενώ ήταν αποθηκευμένο σε αρχαία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού που τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη. Μόλις επισκευαστεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ποιος ήταν ο αυτοκράτορας Δέκιος της Ρώμης

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη – πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας – και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών.

Όσον αφορά την αρχαία ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών θησαυρών δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, επειδή τα υπόγεια νερά καθιστούσαν αδύνατο να σκάψουν αρκετά βαθιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments