Ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να κάνει τα πάντα

Το κύριο άρθρο της “Π” ασχολείται με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ επεμβάσεις παρουσιάζουν έναν βαθμό επικινδυνότητας αλλά κανείς δεν τις αποφεύγει όταν κρίνονται επιβεβλημένες. Το ίδιο ισχύει και για τη λήψη φαρμάκων: Αναφέρονται παρενέργειες, αλλά ελάχιστοι διαβάζουν τις σχετικές ενδείξεις στη συσκευασία. Επικίνδυνες είναι και οι μετακινήσεις- αυτές κι αν έχουν σκοτώσει κόσμο- αλλά η ανάγκη για μεταβάσεις και ταξίδια μας υποχρεώνουν να το παραβλέπουμε.

ΦΑΝΤΑΖΕΙ ακραίο και παράλογο ότι έχει εγερθεί τόσο μεγάλο ζήτημα, ειδικά για την περίπτωση του εμβολιασμού. Αλλά υπάρχει εξήγηση: Τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια εμβολιοφοβία σαν κοινωνικό ρεύμα, με ιδεοληπτική και συνωμοσιολογική αφετηρία. Παρατηρείται, επίσης, μια ροπή στην έξαψη ως ορισμένα ζητήματα που ξεσηκώνουν την κοινωνία των διαδικτύων. Το γλυκό δένει με την ανάπτυξη ενός αντισυστημικού κλίματος στη χώρα και παγκοσμίως. Μια καχυποψία ότι κάποιοι επενδύουν στους υγειονομικούς κινδύνους για να θησαυρίζουν.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ και οι υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού. Και πριμ να δώσουν στη νεολαία, και τους χρήστες υπηρεσιών εστίασης να πιέσουν, και τον κόσμο των δομών υγείας να στριμώξουν και τη μπάλα να κόψουν στον ξεροκέφαλο οπαδό. Αν ορισμένα μέτρα προσκρούουν σε νομικές διατάξεις και καταστατικές αρχές, θα το βρει η δικαιοσύνη. Ενδιαμέσως, το κράτος πρέπει να βιαστεί για να αποφύγει μια νέα έξαρση που θα στοιχίσει σε ζωές.

ΜΑΚΑΡΙ βέβαια να μη χρειαζόταν αυτή η πίεση, που ηθικά είναι κατά κοινή ομολογία οριακή, ανεξάρτητα αν η αντιεμβολιαστική στάση είναι ηθικά χειρότερη.

ΝΑΙ, δεν έχουμε ακόμα όση γνώση χρειάζεται για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής άμυνας που εφαρμόζεται. Αλλά είναι τυφλός όποιος δεν είδε ότι η κάμψη των κρουσμάτων άρχισε με την πρόοδο του εμβολιασμού, ότι η νέα έξαρση ήρθε από τους ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments