Καφαντάρης: Συμμαχία 61 δήμων για τη βιώσιμη πόλη

Καφαντάρης: Συμμαχία 61 δήμων για τη βιώσιμη πόλη

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ έδωσε ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, προέδρου του Δικτύου Δήμων«Βιώσιμη Πόλη» και γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ, όπου μίλησε για το Δίκτυο, το πως δημιουργήθηκε, τους στόχους αλλά και με ποιους τρόπους υποστηρίζει τους Δήμους.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης του Δικτύου

Πάντα ήμουν υπέρμαχος της δικτύωσης και της ένωσης δυνάμεων για να μπορείς να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών.

Ετσι το 2017 πήραμε την πρωτοβουλία, μαζί με τριάντα (30) δήμους και ιδρύματα, σήμερα εξήντα ένας (61) δήμοι, να δημιουργήσουμε το δίκτυο δήμων «Βιώσιμη Πόλη». 

Δήμοι που συμμετέχουν: Τρίπολης , Σπάρτης, Ναυπλιέων, Καλαμάτας, Κορινθίων, Επιδαύρου, Μεγαλόπολης, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Τριφυλίας, Νεμέας, Ερώτα, Νότιας Κυνουρίας, Βέλου-Βόχας, Γορτυνίας, Ερμιονίδας, Ξυλoκάστρου-Ευρωστίνης, Αλμυρού, Αρταίων, Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διδυμοτείχου, Δομοκού, Δωδώνης, Ελασσόνας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζηρού, Ηγουμενίτσας, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καρπενησίου, Μήλου, Μουζακίου, Νοτίου Πηλίου, Πέλλας, Φλώρινας, Ερέτριας, Θηβαίων, Σαρωνικού, Σίφνου, Αιγιαλείας, Ιεράπετρας,  Καρπάθου, Ανατολικής Σάμου, Ανδρου, Καρπάθου, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Δυτικής Αχαΐας, Θέρμου, Λεβαδέων, Ξηρομέρου, Ορχωμενού, Πύλης, Σαλαμίνας, Σητείας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Χάλκης, Ζίτσας, Αραδίππου Κύπρου.

Μανιατάκειων Ιδρυμα, Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Κύπρου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Με βάση ποιο πλαίσιο υπήρξε η έμπνευση της ίδρυσής του;

Ο θεσμός των Δικτύων Δήμων είναι πανευρωπαϊκός και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν έχουν την τεχνογνωσία για άντληση χρηματοδοτήσεων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνονται κυρίως σε ομάδες και μάλιστα διασυνοριακές, από διάφορες δηλαδή χώρες της ΕΕ, χρειάζεται ένας συντονισμός και μία διαδημοτική και διασυνοριακή δράση, την οποία εξυπηρετούν τα Δίκτυα.

Ποιος είναι ο στόχος του Δικτύου Δήμων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»;

Ο βασικός στόχος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» είναι να εντοπίζει χρηματοδοτικές ευκαιρίες και να καταθέτει προτάσεις για αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών ευκαιριών, που προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε τομείς που έχουν σχέση με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κυκλική Οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την Ερευνα και την Καινοτομία.

Μπορείτε  να δώσετε μία ιστορική αναδρομή για τις δραστηριότητες του Δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»;

Το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» από την στιγμή της ίδρυσής του, το 2017 και έκτοτε έχει συμμετάσχει στην κατάθεση περίπου 60 προτάσεων ένταξης έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Από αυτές -και παρά το γεγονός ότι γενικά το ποσοστό επιτυχίας ένταξης στα προγράμματα αυτά είναι μικρό- κατόρθωσε και πέτυχε την ένταξη σε 10 από αυτές, τις οποίες και υλοποιεί. Αναφέρουμε μερικές: 

H πρόταση WaysUp, που έχει σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπου -σε συνεργασία με δύο δήμους- αξιοποιούνται βιοαπόβλητα με σκοπό την παραγωγή πολυτιμότερων προϊόντων από τα κομπόστ, όπως για παράδειγμα αλκοόλες ή πρωτεΐνες, που θα καταστήσουν τη διαχείριση των βιοαποβλήτων λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με το παρελθόν.

Ενα άλλο είναι το Living Streets, το οποίο -πάλι σε συνεργασία με κάποιους Δήμους- έχει ως αντικείμενο το «κλείσιμο» κάποιων δρόμων εντός του αστικού ιστού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να αντιληφθεί τα οφέλη της πεζοδρόμησης, αλλά και να έρθουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι φορείς γενικότερα σε επαφή μεταξύ τους με στόχο την κοινωνική ενδυνάμωση.

Ενα άλλο πρόγραμμα είναι ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός, στο οποίο πρόγραμμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η «Βιώσιμη πόλη» και προσπαθεί να το εγκαθιδρύσει στους δήμους. Με αυτό το πρόγραμμα οι δήμοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση με εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις εκπομπές άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πως προωθείται ο στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξη από το δίκτυο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»;

Προφανώς. Η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» προωθεί τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» αναπτύσσει και εμπλέκεται σε έργα που έχουν σχέση με την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και -μάλιστα- υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές από όλη την Ευρώπη και οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στις περιοχές τους. Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ προτρέπει τους δήμους μέλη της να ενταχθούν στο Σύμφωνο Δημάρχων και υποστηρίζει όλη την απαιτούμενη διαδικασία. Επίσης, υποστηρίζει τους δήμους προωθώντας εφαρμογές που βοηθούν στην επίτευξη αυτού, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή DATABUILD, η οποία βοηθά τους Δήμους να μετρήσουν την ετήσια ενεργειακή τους κατανάλωση και, με συγκριτικές αναφορές, να εξάγουν συμπεράσματα για το πως θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να ενεργήσουν ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και κατ’ επέκταση το ανθρακικό αποτύπωμα. Επίσης, στις δράσεις της «ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ» είναι και η διαχείριση απορριμμάτων, καθόσον η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» υποστηρίζει το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κατασκευή ενδιάμεσων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται οι δήμοι πιο αποτελεσματικά τόσο τα απορρίμματα που οδηγούνται προς επεξεργασία και ανακύκλωση, όσο και τα ανακυκλώσιμα, αυτά που συλλέγονται δηλαδή με τη μέθοδο της ανακύκλωσης στην πηγή.

Με ποιο τρόπο υποστηρίζει η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» τους δήμους-μέλη του;

Η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» υποστηρίζει τους δήμους για την επίτευξη ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιώντας μελέτες τις οποίες οι δήμοι δεν είναι εύκολο να τις υλοποιήσουν μόνο με την Τεχνική Υπηρεσία τους ή είναι πολύ χρονοβόρα και περίπλοκη διαχειριστικά η διαδικασία για να τις υλοποιήσουν. Εδώ παρεμβαίνει και βοηθάει η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και υλοποιώντας τις απαιτούμενες μελέτες και καταθέτοντας στη συνέχεια τις συγκεκριμένες μελέτες ως έργα προς χρηματοδότηση. Τα έργα αυτά μπορεί να αφορούν -για παράδειγμα- την ανάπτυξη «πράσινων σημείων» για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στο βιώσιμο τουρισμό, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας, στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και πολλές άλλες τέτοιες δράσεις, που στην ολότητά τους είναι προσανατολισμένες σ’ αυτό που ονομάζουμε «βιώσιμη ανάπτυξη».

Ποια είναι η μέχρι τώρα αποτίμηση των δραστηριοτήτων του Δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»;  

Κατ’ αρχήν, η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» συμβάλλει στον αναπτυξιακό προγραμματισμό των δήμων-μελών της, έχοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και την ευθύνη για τη σύνταξη και συγκρότηση του επιχειρησιακού τους προγράμματος. Μπορεί λοιπόν να υποδεικνύει και να βοηθάει τους δήμους στο να προγραμματίσουν δράσεις και έργα τα οποία θα τύχουν ευκολότερα χρηματοδότησης από τον κρατικό ή τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως είναι τα έργα που προαναφέρθηκαν περί έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και παρακολούθησης του ανθρακικού αποτυπώματος, διαχείρισης απορριμμάτων, μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και του ανθρακικού αποτυπώματος και τα οποία είναι σε συμβατότητα με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ. Ακολούθως, έχοντας συνάψει δεκάδες προγραμματικές συμβάσεις, μέσω των οποίων έχει πραγματοποιήσει μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης για αναπτυξιακά έργα κι έχοντας καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση οι οποίες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και κάποιες από αυτές έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν, συμβάλλει δυναμικά στην πραγματοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων των δήμων-μελών του.

Ποιοι είναι οι τρόποι  με τους οποίους υποστηρίζει το Δίκτυο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» τους δήμους-μέλη του, σχετικά με τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης;

Η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» κάνει μία ετήσια καταγραφή όλων των πηγών χρηματοδότησης και όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στη συνέχεια, έχοντας δημιουργήσει ένα «προφίλ» για κάθε δήμο, μπορεί -σε συνεργασία και με άλλους πιθανούς φορείς που μπορεί να εμπλακούν σε μία πρόταση- να εντοπίσει ποιοι είναι οι κατάλληλοι δήμοι οι οποίοι θα συγκροτήσουν μία ομάδα διεκδίκησης χρηματοδότησης. Ακολούθως, συγκροτεί ομάδα υλοποίησης η οποία συμμετέχει στη σύνταξη και υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης, εντοπίζοντας τους κατάλληλους ευρωπαϊκούς εταίρους μέσω της δικτύωσης που πραγματοποιεί. Σε πολλές περιπτώσεις η «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», λόγω ακριβώς της ελκυστικότητάς της ως ευέλικτου και αποτελεσματικού φορέα εκπροσώπησης των δήμων-μελών της, καλείται από μεγάλους ευρωπαϊκούς φορείς που οργανώνουν υποβολές προτάσεων, να συμμετάσχει εκπροσωπώντας τους δήμους-μέλη της.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφιλοχία: Σοβαρό τροχαίο με πέντε τραυματίες στην Ιόνια Οδό - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Ιόνια Οδός: Σύλληψη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Σταθάκης στην «Π»: «Στοχεύουμε σε τρεις μεγάλες προκλήσεις: πράσινη μετάβαση, κοινωνικές ανισότητες, ποιότητα δημοκρατίας»
Βάρδα: Χρησιμοποίησε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πατέρα του για να μπει σε καφετέρια