«Καύσιμο» εκκίνησης με 330 εκατ. ευρώ – Ποιες επιχειρήσεις εστίασης θα λάβουν επιχορήγηση

image 614295

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, η κυβέρνηση άνοιξε τον φάκελο «εστίαση», ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων στήριξης με «ζεστό» χρήμα υπό μορφή επιχορήγησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της επανεκκίνησης.

Το πακέτο μέτρων, όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα χθες η «Π», προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές με το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

> Θα δοθεί στις επιχειρήσεις εστίασης υπό μορφή επιχορήγησης, το 7% του αποδεδειγμένου τζίρου του 2019, ως κεφάλαιο κίνησης, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες αγορές και προσαρμογές.

> Την επιχορήγηση θα δικαιούνται επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους.

> Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

> Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

> Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

> Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

> Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Στην Αχαΐα, 2.228 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, έχασαν την περασμένη χρονιά περίπου 20 εκατ. ευρώ σε τζίρο, ο οποίος έπεσε στα 90 από τα 110 εκατ. ευρώ. Η πτώση τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε συνθήκες λοκντάουν. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αχαΐα κατέγραψαν κύκλο εργασιών μόλις 528.000 ευρώ, έναντι 1,5 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery.

ΑΝΟΙΓΜΑ

Παράγοντες της αγοράς, θεωρούν δεδομένο ότι μέχρι τις 20 Απριλίου, θα έχει ανοίξει και πάλι η εστίαση, καθώς επίκειται το άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα του μήνα. Η επαναλειτουργία της εστίασης όπως έγραψε χθες η «Π», θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να εφαρμοστεί, το επόμενο διάστημα, τόσο σε τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες (γυμναστήρια, παιδότοποι) έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ακόμα κι αν ανοίξει ολόκληρη η αγορά, δεν μπορούν να «ρεφάρουν» τις απώλειες καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν επιλέγει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το καλοκαίρι. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.

Ο κλάδος της εστίασης υποδέχθηκε θετικά τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. Με βάση επίσημα στοιχεία, η μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου εστίασης έφτασε το 37,7%, με το 40% των επιχειρήσεων να είναι με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και 4 στις 10 επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα στήριξης της Εστίασης, θα πρέπει να θεωρείται ως μια επιτυχία με τοπική «υπογραφή» καθώς πηγές της «Π» αναφέρουν ότι προετοιμαζόταν εδώ και έναν μήνα, από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνα Μαρλαφέκα. Ο φορέας θα είναι και αυτός που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα, ως εκ τούτου, έχει ίδια αντίληψη της κατάστασης και των μέτρων που χρειάζεται ο κλάδος.

Επίσης, είναι πασιφανές ότι η επαναλειτουργία της εστίασης στην χώρα αποτελεί και ένα ισχυρό βήμα πριν το επίσημο άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου στις 14 του Μάη- οπότε και αναμένεται να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το συνολικό σχέδιο για την προσέλκυση επισκεπτών στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

fame
fotia ziria 6
sakellaropoulos panagiotis
αμαλια