«Καύσωνας» στην αγορά κλιματιστικών: Στροφή των πατρινών σε ποιοτικές και πιο αποδοτικές συσκευές

Οι κλιματικές συνθήκες ωθούν περισσότερους καταναλωτές στην αγορά κλιματιστικού.

κλιματιστικών

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και μαζί οι πωλήσεις των κλιματιστικών. Στην αγορά της Πάτρας καταγράφεται αύξηση πωλήσεων από 1η Ιουνίου, με τις επιχειρήσεις εμπορίας και τα συνεργεία εγκατάστασης να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς.

Η ζήτηση, όπως επιβεβαιώνουν γνωστοί έμποροι του κλάδου οικιακού εξοπλισμού, έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών καλών συσκευών σε εξαιρετικές τιμές και με δυνατότητες πληρωμής σε πολλές δόσεις.

κλιματιστικώνΟ γνωστός πατρινός επιχειρηματίας του κλάδου των ηλεκτρικών συσκευών Φώτης Δούβρης δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι, από τις αρχές Ιουνίου, το καταναλωτικό ενδιαφέρον και οι πωλήσεις κλιματιστικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχει στροφή σε ποιοτικές και πιο αποδοτικές συσκευές, τις οποίες οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πλέον ως βασική επένδυση για το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Το κλιματιστικό, όπως είπε ο κ. Δούβρης, χρησιμοποιείται πλέον, όχι μόνο για ψύξη, αλλά και για θέρμανση, γι’ αυτό οι καταναλωτές αναζητούν πλέον συσκευές στην κορυφή της κατηγορίας.

Το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων του 2022-23 δούλεψε πολύ καλά, είπε ο κ. Δούβρης, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, αλλά «έκλεψε» πωλήσεις από την επόμενη χρονιά.

Φέτος, ενεργό πρόγραμμα επιδότησης υπάρχει, αλλά αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που κάνουν συνολική ενεργειακή αναβάθμιση.
Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αγορά κλιματιστικών, καθώς το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συσκευών, έδωσε πρωτόγνωρη ώθηση, σε συνδυασμό με τις νέες κλιματικές συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 πωλήθηκαν πάνω από 750.000 κλιματιστικά και η μέση ετήσια μεταβολή την πενταετία 2019-2023 ανέρχεται στο 9%. Ανοδική πορεία προδιαγράφεται και για την τριετία 2024-2026 εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης.

Η κατηγορία split-units ή αλλιώς διαιρούμενες συσκευές κτιριακού εξοπλισμού είναι αυτή με τις περισσότερες πωλήσεις και ακολουθεί η κατηγορία κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, η εγχώρια αγορά διαιρούμενων συσκευών ξεπέρασε τα 680.000 τεμάχια το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 9% την περίοδο 2019-2023, ενώ η εγχώρια αγορά κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων εκτιμάται σε 50.000 τεμάχια περίπου το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 15% την περίοδο 2019-2023.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 6% την περίοδο 2024-2026.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπλοκή στις αντιδρομήσεις της Πάτρας, το «ΟΧΙ» της Αποκεντρωμένης στον Δήμο

Στα VIP του Κορυδαλλού ο Λύτρας – Γιατί «αρπάχτηκε» για το τσιγάρο

Περί του πολιτικού παρελθόντος της Αχαΐας ΦΩΤΟ

POS – Ταμειακές μηχανές: 22 απαντήσεις για τη διασύνδεση