Καινοτομία και τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων

Προσβασιμότητα και καθαριότητα στο προσκήνιο με το «Project Αθηνά»

Καινοτομία και τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων

Σε λειτουργία είναι από σήμερα το «Project Αθηνά» με πρώτο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύο χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας, της καθαριότητας και της προσβασιμότητας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Microsoft, το Project Αθηνά συνίσταται στη στρατηγική τοποθέτηση αισθητήρων στον αστικό ιστό, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα.

Η πιλοτική του λειτουργία ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά, όπου βρίσκεται και το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων, και στην περιοχή του Κολωνακίου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 10 συνολικά αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων για τη μέτρηση της στάθμης τους, σε διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ για την ανίχνευση παρεμπόδισής τους, στο Δημαρχείο της Αθήνας, καθώς και σε επιμέρους σημεία των περιοχών αυτών.

Πώς θα λειτουργεί

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους. Η μελλοντική διασύνδεση της πλατφόρμας με τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η κινητήριος δύναμη για τη μετατροπή της γνώσης σε πράξη και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Την επόμενη μέρα του Project Αθηνά, οι φορείς καθαριότητας θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να σχεδιάζουν τις διαδρομές συλλογής απορριμμάτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις διαβάσεις με ράμπα θα εξασφαλίζει ότι αυτές θα μένουν ελεύθερες και θα ενημερώνει για τυχόν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση. Το Project Αθηνά αποτελεί προσαρμογή της λύσης “Urban Intelligence” της ATCOM και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft.

«Ως “έξυπνη” ορίζεται μια πόλη που προσπαθεί να μαθαίνει από τους ανθρώπους της. Και η τεχνολογία είναι σύμμαχος. Δεν χρειάζεται άλλωστε κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, μπορούμε να υιοθετούμε καλές και σύγχρονες πρακτικές από άλλες πόλεις» αναφέρει σε tweet του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογάννης και προσθέτει: «Τοποθετήσαμε αισθητήρες για την καθαριότητα που μας δείχνουν την πληρότητα των κάδων για να μπορούμε να προσαρμόζουμε τα δρομολόγια αποκομιδής. Αισθητήρες στις διαβάσεις πεζών και τις ράμπες ΑμΕΑ, που επιτρέπουν στην Δημοτική Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα, το ίδιο και οι αισθητήρες ηχορύπανσης. Πολύ σημαντικά είναι και τα στοιχεία που συλλέγουμε για το μικρο-κλίμα, τους ρύπους, την θερμοκρασία ή την υγρασία σε συγκεκριμένα σημεία. Έγινε πραγματικότητα με την συμμετοχή της Microsoft Hellas και της ATCOM στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Επόμενο βήμα στην ψηφιακή μετάβαση της πρωτεύουσας να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες γειτονιές. Η Αθήνα είχε μείνει πολύ πίσω και τώρα τρέχει να πάρει την θέση που της αξίζει στον 21ο αιώνα».

Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, δήλωσε για τη συνεργασία: «Έξυπνη είναι πρώτα και κύρια η πόλη που εξυπηρετεί τους πολίτες της και τους προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί με τη συνεργασία μας με την ATCOM προφέρουμε στον Δήμο της Αθήνας τα τεχνολογικά εργαλεία εκείνα που θα υποστηρίξουν σημαντικές πτυχές τις λειτουργίας του, όπως είναι η καθαριότητα ή η πρόσβαση στην πόλη. Το project Αθηνά, μας δείχνει ότι συνεργασίες όπως αυτή με το Δήμο της Αθήνας, γεννούν καινοτομία που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τη Microsoft, ενσαρκώσαμε το αστικό όραμα για μια ευφυή Αθήνα, και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη για αυτήν τη μοναδική ευκαιρία» δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO της ATCOM, επισημαίνοντας ότι με το έργο αυτό, αποδεχθηκε ότι η έξυπνη βιώσιμη ανάπτυξη με όχημα την τεχνολογία είναι κάτι εφικτό στο σήμερα. «Αποστολή της ATCOM είναι η επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε κάθε έκφανση της ζωής, και αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε να επιτύχουμε για τους κατοίκους της Αθήνας, με αφετηρία το πιλοτικό πρόγραμμα Project Αθηνά» πρόσθεσε.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments