Καιρίδης για Ερντογάν: Χρησιμοποιεί την κρίση στη Γάζα

Εχει επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του επικριτή της Δύσης ενώ τόνισε πως χρησιμοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, ανέφερε για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζιπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Καιρίδης

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε για το μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που συνεχίζεται ο πόλεμος αλλά και για τη στάση του προέδρου της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε πως έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του επικριτή της Δύσης ενώ τόνισε πως χρησιμοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

«Στη χώρα μας ο μεταναστευτικός πληθυσμός βαίνει μειούμενος. Έχουμε μεγάλη εκροή του μεταναστευτικού πληθυσμού. Την τελευταία πενταετία πάνω από 200.000 νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας, κυρίως αλβανικής καταγωγής, έχουν φύγει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας. Όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό ή τις κατασκευές το γνωρίζουν» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως τις τελευταίες έξι εβδομάδες η χώρας μας έχει σημειώσει μία βελτιωμένη εικόνα στο μεταναστευτικό, με σχεδόν μηδενικές ροές στον Έβρο, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στο νότιο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα έχει καλύτερη συνεργασία με το τουρκικό Λιμενικό και Αστυνομία για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών» σημείωσε.

«Πιστεύω πως η εργαλειοποίηση της ιστορίας δεν βοηθά»

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσαν αίσθηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο πρόεδρο να παρομοιάζει τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία ο Δημήτρης Καιρίδης είπε:

«Ο Ερντογάν έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του επικριτή της Δύσης. Χρησιμοποιεί την κρίση στη Γάζα για να την ”πει”» στη Δύση, να την κατηγορήσει για υποκρισία».

«Η Τουρκία έχει και αυτή το δικό της παρελθόν, γιατί εύκολα κουνάει το δάχτυλο στους Γερμανούς, αλλά πριν το Ολοκαύτωμα υπήρξε και μία γενοκτονία. Ήταν η πρώτη διδάξασα να μιλήσει δύσκολα εναντίον των Αρμενίων. Πιστεύω πως η εργαλειοποίηση της ιστορίας δεν βοηθά. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία που έχουμε μετά από τους σεισμούς για μία μονιμοποίηση της ύφεσης» συμπλήρωσε.

Συζητήσεις να βγαίνει VISA αυθημερόν για επίσκεψη Τούρκων στα ελληνικά νησιά

Ο Δημήτρης Καιρίδης επίσης ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις για την έκδοση VISA αυθημερόν για την επίσκεψη των Τούρκων πολιτών στα νησιά. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η κίνηση αυτή θα βελτιώσει τον τουρισμό νησιών, όπως η Χίος και η Μυτιλήνη, νησιά που έχουν ένα μικρό και οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο.

«Είναι VISA Facilitation, για άνετα και γρήγορη πρόσβαση», εξήγησε, τονίζοντας πως θα αφορά αποκλειστικά τα νησιά και όχι τον Έβρο.