Κακάν κακάν, ούτε καν

Θα τη βγάλουμε χωρίς ιππικό. Στην παρέλαση για την 25 η Μαρτίου. Όπως διευκρινίστηκε από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, δεν κατέστη δυνατό να εκπαιδευτούν τα άλογα καταλλήλως ώστε να δοθεί η έγκριση της συμμετοχής τους σε άγημα έφιππων. Συνεπώς οι καβαλάρηδες είτε θα βγουν χωρίς άλογο, για να θυμηθούμε μια παλιά προφητική καρναβαλική παράσταση, είτε δεν θα βγουν καθόλου.

Η παρέλαση βέβαια, όπως διαπιστώνουμε κάθε χρόνο όποτε μας βγάλει ο δρόμος, δεν έχει και μεγάλες απαιτήσεις. Δεν ξέρουμε γιατί τα άλογα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Κανένας δεν ζητάει αυστηρή προσήλωση στο βήμα. Γίνεται βέβαια αρκετή προετοιμασία των μαθητικών αγημάτων στο ένα δύο- ένα δυο, αλλά δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Η δοκιμασία αυτή λέγεται άσκηση ακριβείας, πρέπει να πατάς το αριστερό πόδι στο εν, και το δεξί στο δυο. Αυτά δεν είναι εύκολο να τα μάθεις απέξω. Ο εγκέφαλος κινείται κατά το χριστιανικό δόγμα: Δεν γνωρίζει η δεξιά μας τι ποιεί η αριστερά μας, αντίθετα με τις εποχές μέχρι και τη μεταπολίτευση, όπου η δεξιά ήξερε απολύτως τι κάνει η αριστερά, που κινείται, με ποιους μιλάει και τι λέει. Σήμερα επικρατεί μια ανεξαρτησία μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων του εγκεφάλου. Εκεί που πατάμε στο εν τω αριστερό, δεν θα αργήσουμε να πατήσουμε στο εν και το δεξί, και τούμπαλιν. Αυτό έχει και τα καλά του. Αν
περνούσαμε πάνω από γέφυρα είναι αδύνατο να προκληθεί συντονισμός και η γέφυρα να πέσει. Μια γέφυρα σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να πάει από άνεμο, από βροχή, από έλλειψη συντήρησης, αλλά όχι από συντονισμό.

Τι θα πείραζε αν βγάζαμε άλογα ανεκπαίδευτα και ασυντόνιστα στην παρέλαση; Αν είναι άλογα στρατευμένα, θα έχουν αυξημένο αίσθημα αυτοελέγχου και πειθαρχίας, θα έχουν αναπτύξει κάποιο πατριωτικό ανακλαστικό, και δεν είναι πιθανό να αφηνιάσουν, να ροβολήσουν ελεύθερα στην άσφαλτο ή να πλακωθούν στα σπινταρίσματα όπως τα άλογα του ιπποδρόμου, τα τζογαδόρικα και διεφθαρμένα. Όμως τα εμβατήρια, οι πανηγυρικοί της ημέρας, τα κλαπατσίμπανα, οι σφυρίχτρες, οι ιαχές του κοινού, τα χαρούμενα παιδάκια, το κύμα με τις γαλανόλευκες και βέβαια οι χαμηλές πτήσεις από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας και περηφάνιας, δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για ένα άλογο, όση κατήχηση και να του έχεις κάνει πάνω σε θέματα ιστορίας και πατριωτικής αρετής, όπως στους μαθητές μας.

Μεγαλώσαμε με ταινίες όπου το ιππικό έδινε τη λύση του δράματος, είτε με άλογα φυσικά, είτε με σκιτσαρισμένα, σε ιστορίες του Λούκι Λουκ. Στα αυτιά μας αντηχεί ακόμα η τρομπέτα του αγέρωχου σαλπιγκτή, όσο και αν ο συνειρμός κλωτσάει πάνω στην ανάμνηση ενός φαντάρου που δήλωσε σαλπιγκτής επειδή νόμιζε πως ήξερε από σάλπιγγα και όταν ο διοικητής τον έβαζε να παίξει, ο εθνικός ύμνος που ανέκρουε έκανε τον Νικόλαο Μάντζαρο να ζωντανέψει για να μηνύσει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. (Με μάρτυρα τον Διονύσιο Σολωμό). Θα γιορτάσουμε χωρίς άλογα, αναμεταξύ μας, μονάχα με άρματα και αεροπλάνα, και με τους φίλους τους παλιούς, και θα φύγουμε για τα σπίτια μας, κλιπικλοπ, κλιπικλαπ, πεταλωμένοι, ένα στο αριστερό, ένα και στο δεξί, ένα το χελιδόνι, κι η άνοιξη ακριβή.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ