Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στην ουρά για να πάρουν αλυσίδες -Αυστηροί έλεγχοι, τα πρόστιμα

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό έχει προκαλέσει… ουρές στα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου για τις απαραίτητες προμήθειες ενόψει «Μπάρμπαρα»

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Στην ουρά για να πάρουν αλυσίδες -Αυστηροί έλεγχοι, τα πρόστιμα

«Ουρές»  σημειώνονται σε καταστήματα στην Αθήνα που πουλάνε αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες, ειδικότερα στα βόρεια προάστια, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Ο φόβος της περσινής χρονιάς ξυπνάει αναμνήσεις που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν θέλουν να ξαναζήσουν εν όψει της νέας ισχυρής κακοκαιρίας που έρχεται και φέρνει έντονες χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Μάλιστα όποιος δεν πληρεί της παραπάνω προϋποθέσεις θα χρεωθεί με πρόστιμο του ύψους των 80 ευρώ, σε περίπτωση που βρεθεί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα του.

Αυστηροί έλεγχοι 

Στο μεταξύ, εντατικοί έλεγχοι ξεκινούν για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα φέρει χιόνι και ψύχος.

Όπως επισημάνθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκινητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν αλυσίδες χιονιού στα οχήματά τους.

Όπως αναφέρει και η νομοθεσία έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση μέτρων που αφορά σε  αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα μέσα (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments