Κακοκαιρία Daniel: Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού – Ανυπολόγιστες ζημιές στον τουρισμό της Μαγνησίας

Με αγωνία οι κάτοικοι σε πολλές γειτονιές της Λάρισας περιμένουν τα συνεργεία απάντλησης των υδάτων.

Κακοκαιρία Daniel: Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού - Ανυπολόγιστες ζημιές στον τουρισμό της Μαγνησίας

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες όλων, για να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές σε έναν φυσιολογικό ρυθμό ζωής, ύστερα από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.

Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού στην Λάρισα

Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα και αυτό είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο στην κοιλάδα των Τεμπών τα νερά έφθασαν τα 18 μέτρα και έφθασαν σχεδόν να καλύψουν την κρεμαστή γέφυρα., ενώ κάλυψαν και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο σημείο.

Με αγωνία οι κάτοικοι σε πολλές γειτονιές της Λάρισας περιμένουν τα συνεργεία απάντλησης των υδάτων για να μπορέσουν να γυρίσουν στις κατεστραμμένες περιουσίες τους και να αποτιμήσουν τις ζημιές. Στις νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, η στάθμη των υδάτων παραμένει πολύ υψηλή. Οι οροφές των αυτοκινήτων μόλις που ξεχωρίζουν από το νερό, ενώ η ροή του παραμένει ορμητική. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων αλλά και την μεταφορά κατοίκων που πρέπει να διασχίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Όσοι θέλουν να περάσουν από την Λάρισα προς την Γιάννουλη και τον Τύρναβο, επιβιβάζονται σε ένα τεράστιο φορτωτή, γιατί τα νερά στον δρόμο παραμένουν σε υψηλή στάθμη.

Η νύχτα για πολλούς κατοίκους στην Θεσσαλία ήταν δύσκολη, πολλές περιοχές παραμένουν ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό. Στην συνοικία του Αγίου Θωμά, η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται. Όλη την νύχτα, οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής αντλούν νερό από τα σπίτια, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας φιλοξενούνται όσοι έχασαν τα σπίτια τους από την κακοκαιρία. Εθελοντές στήνουν ράντζα για τον κόσμο που καταφτάνει συνεχώς. Οι εθελοντές κάνουν έκκληση για συγκέντρωση νερού και ξηράς τροφής.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι στις εκβολές του Πηνειού, παρακολουθούν με αγωνία την στάθμη του νερού να ανεβαίνει και βρίσκονται σε επιφυλακή. Στο χωριό Παλαιόπυργος του Δήμου Αγιάς, η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει και έχει φτάσει σε απόσταση 20 μέτρων από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμο που οδηγεί στα χωριά Ομόλιο και Στόμιο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στον τουρισμό της Μαγνησίας

Με αναφορά στις ανυπολόγιστες για τον τουρισμό συνέπειες που υπέστη το Πήλιο και γενικότερα η Μαγνησία σε μία σεζόν όπου οι κρατήσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου βρίσκονταν στο απόγειο τους, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και στον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Ο κ. Μπασδάνης, μεταξύ άλλων, ζητεί ένα σχέδιο μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων του τουρισμού της Μαγνησίας, με αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων τους, μεταφορά αξιογράφων έγγραφων και γραμματειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επικεντρωθούν στην ανάταξη των επιχειρήσεων τους.

Παράλληλα, ζητείται το Πήλιο να λάβει μία ιδιαίτερη προβολή και καμπάνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τους επισκέπτες, μόλις οι υποδομές μας είναι έτοιμες.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Ο Νομός Μαγνησίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την καταιγίδα “Daniel”. Οι επιχειρήσεις – μέλη μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και προσωπικές για το καθένα.

Υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε κρατικές υποδομές, όπως οδικό δίκτυο το οποίο σε πολλά σημεία έχει αποκοπεί σε πολύ γνωστά χωριά του Πηλίου, το δίκτυο ύδρευσης τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όσο και του Νοτίου Πηλίου, το οποίο καθιστούν την λειτουργία των επιχειρήσεων σχεδόν αδύνατον.

Για τον τουρισμό της περιοχής του Πηλίου ο Σεπτέμβριος είναι μήνας υψηλής ζήτησης, και είναι παραδοσιακά πλήρης. Πέραν των ζημιών που οι επιχειρήσεις μας έχουν υποστεί, υπάρχει μία τεράστια απώλεια εσόδων, λόγω των ακυρώσεων που λαμβάνουμε. Οι επιχειρήσεις μέλη μας βρίσκονται σε πολύ δυνητική θέση, λόγω του ότι δεν μπορούν να παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών και εμπειρίας το οποίο λάμβανε ο πελάτης στο Πήλιο, προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού (trekking, walking κα), δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί τα μονοπάτια και η μορφολογία του βουνού, ενώ παράλληλα έχουν αποκοπεί χωριά και μικρότερα λιμάνια τα οποία και τροφοδοτούσαν με κόσμο το Πήλιο (Πλατανιάς, Κατηγιώργης). Οικισμοί, παραλίες και χωριά αγαπημένα για τους τουρίστες έχουν ή εξαφανιστεί ή αποκοπεί. Ένα από τα πιο γνωστά, η Μακρινίτσα, δεν έχει πρόσβαση σε μία περίοδο όπου αρχίζει η φθινοπωρινή – χειμερινή σαιζόν.

Η καταστροφή βρίσκει τη Μαγνησία σε μία πολύ κομβική στιγμή της σαιζόν. Μίας σαιζόν η οποία ήταν η πρώτη στην μετα – κορονοϊού εποχή και οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου βρίσκονταν στο απόγειο τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα ως προς το πότε ο προορισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε ένα σχέδιο μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων του τουρισμού της Μαγνησίας, με αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων τους, μεταφορά αξιογράφων έγγραφων και γραμματειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επικεντρωθούν στην ανάταξη των επιχειρήσεων τους.

Παράλληλα, ζητούμε το Πήλιο να λάβει μία ιδιαίτερη προβολή και καμπάνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τους επισκέπτες μας κοντά μας, μόλις οι υποδομές μας είναι έτοιμες».

 

Δείτε επίσης:

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ