Κακοκαιρία: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία, αυστηρές συστάσεις – «Ήχησε» το 112 σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία – Που θα σταλεί τις επόμενες ώρες

Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα αποσταλούν σχετικά μηνύματα από το 112 σε διάφορες περιοχές

kakokairia

Αυστηρές συστάσεις στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες απεύθυνε η Πολιτική Προστασία ενόψει της σημαντικής επιδείνωσης που παρουσιάζει ο καιρός από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Ηδη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες αυτοπροστασίας κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Όπου χρειαστεί θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες για την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ηδη από το μεσημέρι της Τετάρτης το 112 «ήχησε» σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και τα νησιά του Ιουνίου πλην της Κέρκυρας.

112 και σε άλλες περιοχές

«Σε λίγα λεπτά θα εκδοθεί και δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Αργότερα, θα ακολουθήσει και τρίτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, με ισχυρή σύσταση για περιορισμό, μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων», είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ανέφερε ότι αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο το απόγευμα και στην Αττική. «Γι’ αυτό το λόγο συστήνουμε περιορισμό των μετακινήσεων», τόνισε.

«Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση που θα έχουμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα αποσταλούν και άλλα μηνύματα από το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και αύριο, για την εκ νέου αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
Έχετε πάντα υπόψη, σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
Περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

 

Πάτρα: «Ήχησε» το 112 για την κακοκαιρία – Προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Λόγω των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή μας, με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους, από τις απογευματινές ώρες Τετάρτης 25/01/2023 μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 26/01/2023,

ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:

•    Βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.

•    Βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

•    Περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

•    Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού.

•    Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

•   Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

•    Μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

• Να στερεώσουν διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους.

• Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Τέλος, οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού μέχρι και την Πέμπτη 26/01/2023.

Σε περίπτωση κινδύνου και προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112 ή την Αστυνομία στο 100  .

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments