Καλάβρυτα: Πρώτη νίκη για τις 30 ανεμογεννήτριες

Πρώτη νίκη του Συλλόγου Νασιωτών για τις περίπου 30 ανεμογεννήτριες που είχαν λάβει έγκριση τοποθέτησης σε βουνά των Καλαβρύτων.

anemogennitries1 Ο Δήμος Καλαβρύτων δεν έχει εκφράσει θετική γνώμη για τις ανεμογεννήτριες

Eν μέσω αναβρασμού δημοτικών παραγόντων, συλλόγων και κατοίκων για τις 30 περίπου ανεμογεννήτριες που «οδεύουν» σε παρθένες βουνοκορφές του ορεινού όγκου της επαρχίας Καλαβρύτων, μία ελπίδα για προστασία του περιβάλλοντος και προσεχτικές – σύννομες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, ήρθε να γεννηθεί μέσω θετικής εξέλιξης που επισήμως καταγράφηκε στην περιοχή των Παΐων, κοντά στο χωριό Νάσια.
Η παρέμβαση του Συλλόγου Νασιωτών προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου σε δάσος μετά την αδειοδότηση εταιρείας, είχε αίσιο τέλος, που θεωρείται ως πρώτη νίκη ενός αγώνα, που έχει θεσμική στήριξη από τον δήμο αλλά και ομόθυμα της κοινωνίας.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Η ΡΑΕ ενημέρωσε πως, μετά από αίτηση που της υποβλήθηκε για την μη εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών πάνω ακριβώς από το χωριό, σε «Αφροδίσιο Όρος» και «Αϊ Μάμα», η εκδοθείσα άδεια εν τέλει ακυρώθηκε.
Oμως απ’ ό,τι φαίνεται μία «μάχη» κερδήθηκε και όχι ο «πόλεμος», αφού η ΡΑΕ έκανε γνωστό πως έχει κατατεθεί νέα αίτηση για αδειοδότηση λειτουργίας ανεμογεννητριών σε περιοχές προς Δάφνη και η οποία τελεί αρμοδίως υπό αξιολόγηση, για 3 πάνω από την «Ξηροκαρύταινα», 5 στην «Κορακοφωλιά» προς «Πουρναριά» και 7 στο «Δρακοβούνι».
Ο τοπικός σύλλογος συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα, χωρίς εμμονές και στείρο δογματισμό απέναντι σε επενδυτικά σχέδια παραγωγής εναλλακτικής μορφής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά με πρωταρχικό σκοπό να προστατευτεί το δάσος «Μπαρμπούς» που διαθέτει υπεραιωνόβια δένδρα.
Ο πρόεδρος της Νάσιας Σπήλιος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην «Π», επανέλαβε την καχυποψία του, αφού δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Τοπική Κοινότητα πριν την όποια εγκατάσταση, αλλά αντιθέτως υπήρξε αιφνιδιασμός και μηδενική ενημέρωση.
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος δεν έχει, ανά περίπτωση, εκφράσει θετική γνώμη για τέτοια έργα, ελλείψει χωροταξικών σχεδίων επιτρεπόμενης ή απαγορευτικής τοποθέτησης ανεμογεννητριών και εμποδίων στην τουριστική ανάπτυξη λόγω οπτικής αλλαγής του τοπίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kataskinosi paidi
ΕΟΔΥ
eva
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 02