Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

Ο δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη θα τιμήσει και φέτος, 105 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της σφαγής

Καλαμαριά,μνήμης,Γενοκτονία

Υπό τους ήχους της λύρας, εκείνης που στη μακρά και σπουδαία ιστορία του Πόντου συνόδευε χαρές, λύπες, ανταμώματα, αποχαιρετισμούς και τον ξεριζωμό, ο δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη θα τιμήσει και φέτος, 105 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της σφαγής.

 

Ο ήχος της λύρας θα ηχήσει την Τρίτη 14 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού με τη συναυλία – παράσταση ποντιακής μουσικής, από πολυμελές μουσικό σχήμα 16 ατόμων και σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμαριάς. Στη διάρκειά της θα ακουστούν μουσικές και σκοποί από τον Ακριτικό Κύκλο και τραγούδια που εστιάζουν στον μουσικό πολιτισμό της Ρωμιοσύνης της Ανατολής.

 

Η επετειακή εκδήλωση της Καλαμαριάς περιλαμβάνει μία σειρά από δρώμενα και ομιλίες, με κεντρική του καθηγητή, μελετητή και γνώστη του Ποντιακού Ελληνισμού, Κώστα Φωτιάδη.

 

«Ο Μάιος είναι ο μήνας που η Γενοκτονία των Ποντίων μνημονεύεται και τιμάται ως ιερό χρέος και εθνικό καθήκον. Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει την εκδήλωση μνήμης και τιμής 10 λύρες για 353. 000 ψυχές» για τους Έλληνες προγόνους μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Για να αποδώσουμε φόρο τιμής, να δώσουμε ιερή υπόσχεση και να υποσχεθούμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… Ούτε τις θυσίες τους, ούτε τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν με βίαιο τρόπο και μεγάλο πόνο», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός.

Καλαμαριά,μνήμης,Γενοκτονία

 

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καύσωνας μετά τις λασποβροχές, πότε αναμένεται το ισχυρό κύμα ζέστης

Εκτέλεση στον Βύρωνα: H αλβανική μαφία έψαχνε από το 2021 τον 32χρονο που σκότωσαν μπροστά στο παιδί του

Eurovision 2024: Όσα δήλωσε η Μαρίνα Σάττι μετά την πρόκριση, η θέση που θα εμφανιστεί στο τελικό του Σαββάτου ΒΙΝΤΕΟ

Νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους αστυνομικούς: Οι αλλαγές που έρχονται

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Δείτε τους τρόπους για να σβήσετε έξτρα φόρο από τα τεκμήρια

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop