«Καλάβρυτα 1943»: Ο σκηνοθέτης της ταινίας μιλά στην «Π» για τις αντιδράσεις πριν την προβολή της

Απόψε η ταινία θα προβληθεί στο Ιδρυμα «Σταύρος  Νιάρχος» και την Πέμπτη στους κινηματογράφους.

Καλάβρυτα,ταινία,σκηνοθέτης

«Είναι αστείο να λέγεται ότι ένας καλός (εντός ή εκτός εισαγωγικών) Αυστριακός ναζί μπορεί να ανατρέψει την ιστορία και μια θηριωδία να πέσει στα… μαλακά. Τέτοιες θηριωδίες, σαν το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, δεν ‘’εξαγνίζονται’’ και εν πάση περιπτώσει πριν από την όποια καταδίκη, ας περιμένουμε την προβολή της ταινίας…».

Επίκειται την προσεχή Πέμπτη η πρεμιέρα της κινηματογραφικής παραγωγής «Καλάβρυτα 1943», που ήδη «έχει» εισπράξει αντιδράσεις εξαιτίας ενός διαφημιστικού σποτ, στο οποίο παρουσιάζεται ένας Αυστριακός λοχίας να ανοίγει την πόρτα και να βοηθάει στην απελευθέρωση των γυναικόπαιδων των Καλαβρύτων, που είχαν συγκεντρωθεί από τους ναζί στο Δημοτικό Σχολείο την ώρα που «κροτάλιζαν» τα πολυβόλα στο λόφο του Καπή.

Η δήλωση στον πρόλογο ανήκει στον σκηνοθέτη της ταινίας Νικόλα Δημητρόπουλο, με τον οποίο η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» επικοινώνησε εις… διπλούν χθες, για να έχουμε εξήγηση της επίμαχης σκηνής.

«ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ»

Πετύχαμε τον 44χρονο σκηνοθέτη, που κυρίως δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την πετυχημένη σειρά του Alpha «Υπέροχα πλάσματα» (2007), στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και χρειάστηκε να τα πούμε σε δύο χρονικές… δόσεις, στο ενδιάμεσο των υποχρεώσεών του στη συμπρωτεύουσα.

Ο Νικόλας Δημητρόπουλος είναι κατηγορηματικός ως προς το σκεπτικό που υπαγόρευσε την υλοποίηση της συγκεκριμένης παραγωγής:  «Η κριτική είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, αλλά θα έλεγα να μην σπεύδουμε, γιατί στην ταινία αναδεικνύεται το φρικτό πρόσωπο του φασισμού και του ναζισμού. Και αυτό είναι το μείζον.  Έγινε μια δουλειά με τις καλύτερες των προθέσεων, από συντελεστές που έχουν βαθείς συναισθηματικούς λόγους να καταδείξουν τη βαρβαρότητα των Καλαβρύτων.
Αρκεί να ανατρέξετε στο ιστορικό, μέχρις ότου καταφέρουμε να μετατρέψουμε την ιδέα της συγκεκριμένης ταινίας σε πραγματικότητα…».

ΕΒΑΛΕ 1,5 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ!
Αποδεχθήκαμε την προτροπή του Νικόλα Δημητρόπουλου και έχει όντως εξαιρετικό ενδιαφέρον το ιστορικό, που η παραγωγή «Καλάβρυτα 1943» είναι έτοιμη να προβληθεί, από την προσεχή Πέμπτη, στους κινηματογράφους. Αρκούσε μια απλή έρευνα.

Πριν πέντε χρόνια, ένας Ελληνοαμερικανός με καλαβρυτινές ρίζες, ο Τομ Σουλελές συναντήθηκε στο Σικάγο με τον σεναριογράφο-παραγωγό Δημ. Κατσαντώνη, που έχει έδρα του το Λος Αντζελες. Ο τελευταίος εκείνη την περίοδο δούλευε πάνω σ’ ένα σενάριο για τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι της Ζακύνθου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τομ Σουλελές, με την προτροπή και της συζύγου του Σίας, πρότεινε στον Δημ. Κατσαντώνη να αναδείξει με ανάλογο τρόπο, τη σφαγή των Καλαβρύτων. Τότε έδωσαν τα χέρια και ως συμπαραγωγός ο Τομ Σουλελές κατέβαλε 500.000 δολάρια. Οταν ο συνέταιρος του παρουσίασε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του, το ζεύγος Σουλελέ ενθουσιάστηκε και ζήτησε να υλοποιηθεί το εγχείρημα με τον πλέον φιλόδοξο και ποιοτικό τρόπο και αμέσως έδωσε άλλο ένα εκατομμύριο δολάρια!

Το 2018 άρχισαν τα γυρίσματα στα Καλάβρυτα, σε γύρω χωριά και στο Λαύριο. Αν παραξενεύει η τελευταία τοποθεσία, επελέγη διότι δεν ήταν δυνατόν τα γυρίσματα της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών να γίνουν στο λόγο του Καπή, επειδή σήμερα εκεί έχει στηθεί το μνημείο και γενικώς είναι αλλαγμένη η φυσιογνωμία του τόπου του μαρτυρίου. Απόψε η ταινία θα προβληθεί στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» και την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Εκεί κρίνεται ψύχραιμα, ασφαλέστερα και συνολικά μια ταινία…

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ