Καλάβρυτα: «Φέσι» στον δήμο, από νερό – αποχέτευση – Λίστα 1.000 οφειλετών

image 622628

Σε περιπέτειες μπαίνουν εκατοντάδες δημότες των Καλαβρύτων, οι οποίοι είτε λόγω αιτιολογημένης οικονομικής στενότητας είτε από αμέλεια ή πολλοί και από συστηματική «συνήθεια», έχουν ρίξει «φέσι» στον δήμο από απλήρωτα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που καταβάλλονται μία φορά τον χρόνο.

Πρόκειται για έναν ακόμα «πονοκέφαλο» των στελεχών της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου και των πολιτικών προϊσταμένων της, μετά την προ μηνών διαπίστωση μη καταβληθέντων ειδικών δημοτικών τελών από επαγγελματίες της Εστίασης, που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ σε διάστημα πενταετίας και έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της βεβαίωσης στην ΑΕΕΔΕ.    

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στον δήμο έφτασε από την Εφορία Αιγίου – Καλαβρύτων – Κλειτορίας μακρά λίστα οφειλετών, με 1.000 περίπου υπόχρεους χρήστες, που μετά τις αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις, η Ταμειακή Υπηρεσία απέστειλε τα στοιχεία τους στην Εφορία για δέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας και πλέον καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, αν δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν σε δόσεις ποσά που αφορούν στην κατανάλωση πόσιμου νερού αλλά και χρήσης του αποχετευτικού δικτύου και των βιολογικών καθαρισμών.

Τα υπάρχοντα στοιχεία παραπέμπουν σε συνολικό χρωστούμενο ποσό προς τον δήμο περί τις 800.000 ευρώ τα οποία αναλογούν σε χρέη τουλάχιστον μιας 4ετίας.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, ελλείψει ΔΕΥΑ, εκδίδει -όχι τυχαία- τους ετήσιους λογαριασμούς αρχές Ιουλίου, θέλοντας να εξυπηρετήσει και τους πολυάριθμους ετεροδημότες κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρέχοντάς τους την δυνατότητα αποπληρωμής μέσα στο δίμηνο  Ιούλιος – Αύγουστος.

«Τα χρήματα είναι πολλά για να λείπουν από το δημοτικό ταμείο. Τώρα όμως ο δήμος δεν μπορεί ούτε να «χαρίσει» ούτε να τρενάρει άλλο την καταβολή των χρωστούμενων, αφού οι υπεύθυνοι απειλούνται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και η διαδικασία είσπραξης επιβάλλεται πλέον από την ΔΟΥ» λέει στην «Π» υπηρεσιακό στέλεχος.   

Οι περιπτώσεις «κακοπληρωτών» ελέγχονται πάντως σοβαρά από τον Δήμο, ως προς τα αίτια, αφού τα 74 ευρώ ετησίως στην αποχέτευση και τα 36 ευρώ για νερό δεν θεωρούνται υψηλά και δυσβάσταχτα πάγια τέλη που τόσοι πολλοί να μην μπορούν -χρόνια τώρα- να πληρώσουν.

Σε ότι αφορά, γενικότερα, τα βεβαιωμένα χρέη παλαιοτέρων ετών προς τον Δήμο Καλαβρύτων, αυτός έχει εισπράξει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και τα ανείσπρακτα φτάνουν τις 600.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Σαμαρτζόπουλος λέει ωστόσο ότι ο δήμος κατάφερε να βάλει στο ταμείο του πιο πολλά απ’ αυτά που παρέλαβε το 2019, κατά 250.000 ευρώ, μέσω ειδοποιητηρίων που απέστειλε σε δημότες… που δεν ήξεραν ότι χρωστούν!                     

    Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

                                                             

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JAVID
21587d35f9af9cdd06c97da7c6228fed L
karakostas proedriko1
ΦΩΤΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 1