Καλάβρυτα: Στερεύουν οι πηγές, «στεγνό» το καλοκαίρι!

Καλάβρυτα: Στερεύουν οι πηγές, «στεγνό» το καλοκαίρι!

Ενώπιον αδιεξόδων στην ύδρευση και περιόδου μεγάλης ταλαιπωρίας, βρίσκεται ο Δήμος Καλαβρύτων, αφού διαπιστώνεται ότι φέτος η στάθμη του νερού στις πηγές από τις οποίες υδρεύεται το σύνολο σχεδόν των χωριών, έχει πέσει ήδη επικίνδυνα, κάτι που υποδηλώνει ότι το επερχόμενο καλοκαίρι θα’ ναι πάρα πολύ δύσκολο, αν από τώρα δεν παρθούν έκτακτα μέτρα.

Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται, σποραδικά, από πολύ νωρίς αφού ο φετινός χειμώνας δεν ήταν βαρύς και κατά συνέπεια δεν δημιουργήθηκαν τα απαιτούμενα αποθέματα υδάτινων πόρων.

Το ζήτημα δεν εστιάζεται κάπου συγκεκριμένα, οπότε θα ήταν «μικρό το κακό», αλλά σε όλη την επικράτεια της επαρχίας Καλαβρύτων, κάτι που σημαίνει πως το πρόβλημα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί, όπως συμβαίνει κατά καιρούς σε τοπικό επίπεδο ενός οικισμού ή μιας κοινότητας.

Αυτό το στοιχείο που τρομάζει τους αρμοδίους του Δήμου Καλαβρύτων είναι η αναμενόμενη υψηλή επισκεψιμότητα παραθεριστών – ετεροδημοτών σχεδόν παντού, αφού νιώθουν ασφαλείς μέσα στην πανδημία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, συνηθίζουν κατά την πολυήμερη διαμονή τους να βάζουν περιβόλια και ν’ αφήνουν το λάστιχο με το πόσιμο νερό να τρέχει επί ώρες ολόκληρες, αδιαφορώντας αν αυτό στο τέλος λείψει από νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Μάλιστα, όπου δεν υπάρχει ρολόι η κατάσταση θα καθίσταται επικίνδυνα ανεξέλεγκτη.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, ήδη φαίνεται πως ετοιμάζεται για την εφαρμογή κανόνων σύνεσης στην κατανάλωση του νερού, μέσω εγγράφων που θα σταλούν στο σύνολο των Κοινοταρχών, ώστε να μεριμνήσουν για οικονομία.

Μάλιστα, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, για ν’ αποφευχθεί μια κατάσταση που μπορεί να φτάσει στο απροχώρητο, είναι η ανακοίνωση επιβολής χρηματικών προστίμων σε όσους δεν τηρήσουν τις οδηγίες που έγκαιρα θα δοθούν.

Η ενίσχυση των χωριών από άλλες πηγές, δεν υπάρχει ως δυνατότητα, οπότε μόνο με μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης μπορεί να επέλθει ορθολογική διαχείριση  και αποφυγή διακοπών στο νερό.

Πιο επίφοβα θεωρούνται τα κεφαλοχώρια, λόγω μονίμου πληθυσμού και μεγάλης επιβάρυνσής τους από επισκέπτες, όπως Μάνεσι, Ποντιάδες, Κέρτεζη, Κερπινή, Πλατανιώτισσα κ.λπ., αλλά και μικρότερες περιοχές όπως ο Κλείτορας, το Παγκράτι (με επιβαρυμένα τα δίκτυα), η Λυκούργια κ.ά.       

 

Ασύρματες οι μετρήσεις κατανάλωσης σε 5 περιοχές

Ο Δήμος Καλαβρύτων προκήρυξε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού απομακρυσμένης τηλεμετρικής ανάγνωσης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης, με συνολικά 3.220 μετρητές. Οι μετρούμενες τιμές θα λαμβάνονται μέσω ασύρματου δικτύου επικοινωνιών και μόνιμων ηλεκτρονικών υποδομών. Οι θέσεις εγκατάστασης είναι:

> Στα Καλάβρυτα με 1.800 μετρητές

> Στο Σκεπαστό με 650 μετρητές

> Στην Κλειτορία με 770 μετρητές

> Στη Δάφνη με 750 μετρητές    

> Στη Λυκούρια με 420 μετρητές

Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ και με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα επιτευχθεί, διακαιότερη και ακριβέστερη τιμολόγηση των καταναλωτών, αποφυγή λαθών σε χρεώσεις, ανίχνευση διαρροών και ευκολότερη αποστολή των λογαριασμών.    

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαίωση του pelop.gr: Tην Παρασκευή στην Πάτρα ο Θεοδωρικάκος - Ανακοινώσεις για Αστυνομικό Μέγαρο - Ποιους θα συναντήσει
Χριστίνα Αλεξοπούλου για Ρεγγίνα Αραβαντινού: Η ευγενική ψυχή των μαθητικών μας χρόνων,
Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία
Σύλληψη και λουκέτο για ανεμβολιάστους πελάτες στο Αιτωλικό