Καλάβρυτα: Το παλιό περίπτερο πάει για «έργο τέχνης»

image 622508

Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί -μέρες τώρα- στα Καλάβρυτα, η τύχη που θα ‘χει ένα κλειστό, πλην όμως παλιό και εμβληματικό κατά κάποιο τρόπο, περίπτερο στον κεντρικό πεζόδρομο (Λοχαγού Καποτά & Συγγρού) και το οποίο για κάποιους αποτελεί αντιαισθητικό σημείο και εστία μόλυνσης στην καρδιά της πόλης, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που βλέπουν σ’ αυτό στοιχεία ιστορίας και τοπικής παράδοσης.

Οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχουν επισήμως ζητήσει από τον Δήμο Καλαβρύτων να αξιοποιήσουν το περίπτερο ως ένα «πολιτισμικό στοιχείο της μεταπολεμικής περιόδου», προκειμένου να το αποκαταστήσει και να το αναπαλαιώσει, με σκοπό να παραμείνει εκεί που βρίσκεται ως «έργο τέχνης».

Στα σχέδια των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, αρχικά είναι ο χαρακτηρισμός του περιπτέρου ως «διατηρητέο» – μέσω της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Αχαΐας – και να λειτουργήσει σαν ένα μικρό μουσείο στο οποίο θα μπορεί κανείς να λαμβάνει έντυπα για τους ιστορικούς μουσειακούς χώτους, για τα 200 χρόνια της επετείου του 1821 κ.ά.

Χρειάστηκε μάλιστα να παρέμβει, με επιστολή του προς τον δήμο και το Τοπικό Συμβούλιο Καλαβρύτων και το Εμπορικό – Επιχειρηματικό Δίκτυο για να ζητήσει την παραχώρηση του περιπτέρου στο γειτνιάζον ΔΜΚΠ, αφού όμως αντικατασταθεί με το αναπαλαιωμένο της Αγγελικής Μαυρέλη που βρίσκεται στο δημοτικό εργοτάξιο.

Οπως έλεγαν στην «Π» παλιοί Καλαβρυτινοί «μ’ αυτό το περίπτερο πολλοί -ντόπιοι και επισκέπτες- έχουν στενούς δεσμούς 80 περίπου χρόνων, κόντρα στους ξέφερνους ρυθμούς της πόλης».                   

Από την πλευρά του δήμου, που έχει την ευθύνη για τον κοινόχρηστο χώρο που το κουβούκλιο καταλαμβάνει ή προσεχώς θα καταλάβει, παλιότερα είχαν αρχίσει κάποιες πρώτες εργασίες απομάκρυνσής του, όμως αυτές διακόπηκαν  

Θετικός, αρχικά, για παραχώρηση του περιπτέρου στο ΔΜΚΟ είναι ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος. «Να φύγει, να φτιαχτεί και μετά να επανέλθει για να λειτουγήσει ως παραδοσιακό σημείο» λέει στην «Π».

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να συζητηθεί μεταξύ δήμου – Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος η επανατοποθέτησή του σε άλλο σημείο.               

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr  

               

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ