Καλοκαίρι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, (ECDC) κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

νοσήματα

Ραγδαία αυξάνονται τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και των φεστιβάλ.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, (ECDC) προτρέπει όλους να ενημερώνονται και να εφαρμόζουν ασφαλείς πρακτικές στο σεξ καθώς καταγράφεται ανησυχητική αύξηση στη μετάδοση λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Οδηγίες προφύλαξης

Το ECDC τονίζει τη σημασία των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ.

Συνιστάται η εξέταση για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να εξετάζονται μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Εκτός από τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη, άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της στενής επαφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες διατρέχουν κίνδυνο για mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), για παράδειγμα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του σεξ. Το mpox μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε άλλους ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Το ECDC αναφέρει επίσης ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η Shigella και η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται επίσης μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Συνιστάται, επίσης, να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια και να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση μετά τη χρήση τους, καθώς και μεταξύ των συντρόφων.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένονται τα χέρια, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποιες  από τις εξετάσεις για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, διαφέρουν από άνδρες σε γυναίκες όπως είναι φυσικό. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας αποφασίζει τι θα κάνετε ενώ αν κρίνει απαραίτητο ενδέχεται να υποδείξει και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Πηγή: healthstories.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καύσωνας «διαρκειάς» από σήμερα, ο καιρός μέχρι την Παρασκευή

Ποιος είναι ο 44χρονος που συνελήφθη για την δολοφονία του τοπογράφου, η σχέση του με την Πάτρα

«Μέριμνα» Πατρών: Σε 48ωρες απεργίες από σήμερα οι εργαζόμενοι, πάνε στην Επιθεώρηση εργασίας

«Ποδαρικό» σήμερα 8/7 για τις θερινές εκπτώσεις, πόσο θα διαρκέσουν

Πάτρα: Φοιτητικά ενοίκια με τιμές ρετιρέ – Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών

Αχαΐα: Μπαράζ ελέγχων για αυθαιρεσίες στις παραλίες – Το κάρφωμα «πάει σύννεφο»

Ηλεία: Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ «ανησύχησε» τη Δυτική Ελλάδα, τι λένε οι σεισμολόγοι