Κάντε «δεσποζόμενες» τις σχέσεις σας

Ο συντάκτης της «Π» και του pelop.gr Απόστολος Αναστασόπουλος γράφει για τις σχέσεις Δήμου-Πανεπιστημίου

Κάντε «δεσποζόμενες» τις σχέσεις σας

Δεν είναι κάτι νέο πως οι σχέσεις του Δήμου Πατρέων με το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες τους. Το θέμα των αδέσποτων, ουσιαστικά, απλά αποτέλεσε μία ακόμα «σελίδα στο βιβλίο συμβάντων» μεταξύ των δύο πλευρών.

Αν ρωτήσεις 100 άτομα στην πόλη, οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν καταλάβει γιατί έχει αναπτυχθεί αυτή η σχέση, ή μάλλον γιατί δεν έχει αναπτυχθεί αυτή η σχέση. Σίγουρα, Δήμος και Πανεπιστήμιο έχουν τα επιχειρήματά τους και τις… δικαιολογίες τους σχετικά με τη στάση που κρατούν, η οποία μόνο διαλλακτική δεν είναι. Αυτό όμως, είναι «πολιτική» και η κοινωνία ζητά «ουσία».

«Ασπρο» λέει ο ένας, «μαύρο» ο άλλος. Προειδοποιεί με μηνύσεις η μία πλευρά, δείχνει «αδιαφορία» η άλλη. Στέλνει -μη πολιτικό- εκπρόσωπο η μία μεριά σε συνάντηση, δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα του εκπροσώπου η άλλη μεριά. Γενικά, συντηρείται μια διάθεση μη συνεργασίας.

Ή μάλλον, το πιο σωστό είναι: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αρκεί η αντίθετη πλευρά να «υποταχθεί» στους όρους της άλλης και αυτό είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να συμβεί. Από τη μία ο Δήμος θέλει όλους τους άλλους φορείς να τον ακολουθούν στην πολιτική που χαράζει. Και από την άλλη το Πανεπιστήμιο θέλει -και πρέπει- να έχει άποψη για το τι και πώς θα γίνεται στους χώρους του. Δεν θα κρίνουμε εμείς ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά ούτε και τι έχει προηγηθεί για να φτάσουμε ως εδώ.

Εμείς επιλέγουμε να κρατάμε την ουσία, η οποία περιλαμβάνει μερικές «αδέσποτες» δαγκωματιές σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

Η ουσία είναι πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά οι σχέσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, σαν ψυχρός παρατηρητής του τρόπου συμπεριφοράς των δύο πλευρών μπορώ να πω ότι χρειάζεται να «πέσουν οι τόνοι» και οι εγωισμοί.
Για την ώρα, φαίνεται πως η συνεργασία Δήμου-Πανεπιστημίου δεν μπόρεσε να θερμανθεί από το θέμα των αδεσπότων, αφού άσχετα από το τι λένε επίσημα ή ανεπίσημα οι δύο πλευρές, δεν υπήρξαν επαφές σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαχρονική κόντρα θα πρέπει να θυμούνται πως η αλήθεια έχει πάντα δύο όψεις, πως στις σχέσεις πάντα κάτι ενοχλεί από την απέναντι πλευρά αλλά και πως συγκεκριμένα Δήμος και Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα «ζευγάρι» που μπορεί να χωρίσει και ο καθένας να ακολουθήσει το δρόμο του.

Σύντομα, θα έρθει στην επικαιρότητα ένα νέο θέμα προς επίλυση, όπως αυτό των αδέσποτων, το οποίο μπορεί να μην έχει λυθεί οριστικά, αλλά τουλάχιστον έχουν μπει οι βάσεις τουλάχιστον. Οταν θα έρθει αυτό το νέο θέμα στην επιφάνεια, τότε καλό θα είναι κάποιος από τις δύο πλευρές, να σηκώσει το κινητό του, να καλέσει τον απέναντι και να του πει: «Συμβαίνει αυτό και αυτό, μπορούμε να το συζητήσουμε μόνοι μας για να δώσουμε λύση;». Ειλικρινά όμως, δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος θα είναι αυτός που θα πληκτρολογήσει τον αριθμό του άλλου. Κάντε το, δεν θα θεωρήσουμε πως «κάνατε πίσω» ή «χάσατε μια μάχη».

Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ όμως, είναι πιθανό να βλέπω πολύ ρομαντικά τα πράγματα, οπότε συνεχίστε ό,τι κάνετε…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ