Καραμανλής: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να γίνει παγκόσμιος – Τι είπε για Τουρκία

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

Καραμανλής: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να γίνει παγκόσμιος - Τι είπε για Τουρκία

 

Η ομιλία του, η πρώτη μετά από καιρό, στην πρώτη επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» έχει θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών».

Ο Κώστας Καραμανλής σπανίως παρεμβαίνει στα δρώμενα και στις εξελίξεις του δημόσιου βίου ( η τελευταία δημόσια ομιλία του έγινε το 2019 στη Θεσσαλονίκη), ενώ η ομιλία του γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καραμανλής: Είναι ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για το Ουκρανικό, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα». Προβλέπει δε ότι «είναι ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού εδάφους. Είτε στην ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή ή και αλλού. Ηθελημένα ή εκ λάθους, από εσφαλμένο υπολογισμό ή προβοκάτσια». Παράλληλα προειδοποιεί ότι «μια παρατεταμένη σύγκρουση ενέχει το ρίσκο η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέος αντιδυτικού μετώπου».

Αιχμές κατά ΗΠΑ: Δεν είναι ξεκάθαρο αν θέλουν να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος

Επιφυλάσσει ακόμη αιχμές κατά των ΗΠΑ λέγοντας πως «πράγματι είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης στην κρίση αυτή και στην ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας» αλλά προσθέτει: «Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό».

Ο Κ. Καραμανλής τονίζει ότι «είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες αλλά αναπόφευκτο».

«Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει την δύναμη να πρωταγωνιστήσει» σημειώνει ο κ. Καραμανλής.
Προσθέτει δε πως η ΕΕ πρέπει ν«α στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος του οποιουδήποτε τυχοδιωκτισμού και εξασφαλίζοντας την προοπτική ένταξης στα κράτη της περιοχής, υπό τον όρο βεβαίως του απόλυτου σεβασμού των συνθηκών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Καραμανλής: Κομμένα με το μαχαίρι αλυτρωτισμοί και βαλκανικές κουτοπονηριές

Σημειώνει με νόημα πως «ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει πάντα να είναι πρωταγωνιστικός σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις, πρωτοπόρος της Ευρώπης στην περιοχή. Με σαφές μήνυμα: στήριξη στις προσπάθειες για συνεργασία, ανάπτυξη, εξομάλυνση των όποιων διαφορών και βέβαια στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό» για να προσθέσει: «Κομμένα όμως με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές!».

Καραμανλής για ελληνοτουρκικά: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη»

Αναφερόμενος στην στάση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας σημειώνει με έμφαση: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

Τονίζει δε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. «Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων» υπογραμμίζει ο Κώστας Καραμανλής για να προσθέσει: «Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά».

Οι βολές Καραμανλή για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου

«Κατά καιρούς, έτσι και πρόσφατα, εγείρεται συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το αφήγημα, ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. Παραβλέπει όμως το αφήγημα αυτό, δύο ουσιωδέστατους παράγοντες. Πρώτον, ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και δεύτερον διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ενώ αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της» τονίζει ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Ποιοι είναι παρόντες στην ομιλία Καραμανλή

Το «παρών» έχουν δώσει πάνω από 70 βουλευτές της ΝΔ καθώς και αρκετοί υπουργοί.

Πλην του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, παρόντες είναι και οι ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας κ.ά.

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρούσα θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί πάντα δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Επίσης στην εκδήλωση παραβρίσκονται μεταξύ άλλων, η Ραχήλ Μακρή, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Ευ. Αντώναρος κ.α. <p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/karamanlis-omilia-megaro-moysikis”>Καραμανλής -Live: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να γίνει παγκόσμιος -Αιχμές κατά ΗΠΑ, τι είπε για Τουρκία – iefimerida.gr</a></p>

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Προσπαθεί να συκοφαντήσει και να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της πατρίδας μας
«Δεν ξεχνάμε»: Βίντεο από τη ΝΔ για το δημοψήφισμα
Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί έχει μπερδευτεί
Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο