Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Απορρίφθηκε με 156 «Όχι» η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στην Ολομέλεια, μετά από τριήμερη συζήτηση. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Εντονος διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα

Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση ψήφισε προσφάτως ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, χωρίς να αγνοεί τα λάθη που έγιναν και χωρίς να θέλει να διαλύσει μια κρατική επιστολή.

Μητσοτάκης από τη Βουλή: «Στην επιστολή από τον πρόεδρο της Αρχής υπήρχαν ή όχι τα ονόματα;»

Καταλόγισε, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε «φέιγ βολάν» τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ και τον κατηγόρησε ότι αναφέρθηκε σήμερα σε ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή. «Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε, και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Αλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».

Στο σημείο αυτό έλαβε τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε πως ο Χρ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή που είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. «Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή που έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις και σημείωσε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί πως η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήταν σωστή. Οπως πρόσθεσε, για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή υπόθεση, ελέγχει η Δικαιοσύνη.

Επεσήμανε, δε, ότι η ΑΔΑΕ είναι όργανο της διοίκησης, όχι της Δικαιοσύνης και ότι κ. Ράμμος είναι τέως δικαστής. «Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με έναν κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλούμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε πως αυτές οι παρακολουθήσεις γίνονταν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδέκτης ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».

«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στη λεπτομέρεια. Το 2019, λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές, αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία. Δηλαδή, επί ημερών σας, οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία». «Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες» σημείωσε.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές.

Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.

Ο (ανεξάρτητος πλέον) Ανδρέας Πάτσης δεν ψήφισε, ενώ επιστολική ψήφο (μετράει κανονικά στη ψηφοφορία) έστειλαν οι Σαμαράς- Καραμανλής – Βελόπουλος – Βαρουφάκης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ