Κατοικίδια και τροφικές αλλεργίες στα παιδιά – Τι ισχύει

Τι αναφέρει νέα μελέτη.

Κατοικίδια και τροφικές αλλεργίες στα παιδιά - Τι ισχύει

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα κατοικίδιο κοντά σε ένα παιδί και δη στα πρώτα στάδια της ζωής του, μπορεί να συμβάλει θετικά στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε γάτες και σκύλους, ενώ ένα παιδί είναι στη μήτρα ή μόλις λίγων μηνών σχετίζεται με περίπου 14% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει τροφική αλλεργία αργότερα στη ζωή του.

 

Το ισχυρότερο όφελος παρατηρήθηκε σε παιδιά που ζούσαν με σκύλους που κρατούνταν μέσα στο σπίτι και σε οικογένειες που είχαν κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του παιδιού και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας.

«Υπάρχει η υπόνοια ότι η έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων νωρίτερα στη ζωή, οδηγεί την ανοσολογική αντίδραση μακριά από εκείνη της αλλεργίας και περισσότερο προς την ανοχή», λέει η Δρ. Carolyn Kwiat, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Η συμβίωση με σκύλο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης ενός παιδιού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στο γάλα, το αυγό και τους ξηρούς καρπούς, ενώ η παρουσία της γάτας φάνηκε να μειώνει τις αλλεργίες στο σιτάρι, το αυγό και τη σόγια. Δεν βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και της ιδιοκτησίας πτηνών, χελωνών και χάμστερ.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το αν η κατοχή κατοικίδιων ζώων όσο ένα παιδί είναι μικρό είναι πράγματι χρήσιμη για την πρόληψη της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών, λέει ο Kwiat.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων προστατεύει από τις τροφικές αλλεργίες. Κάποιες δείχνουν ότι δεν το κάνει», λέει.

Η νέα μελέτη ωστόσο, η οποία διεξήχθη στην Ιαπωνία, είναι η μεγαλύτερη του είδους της γι’ αυτό και πολλά υποσχόμενη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Πηγή: onmed.gr

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ του «May December»
Μετ' εμποδίων η πρόσβαση των γυναικών στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση - Τι έδειξε παγκόσμια μελέτη
ΙΣΑ: «Καμπανάκι» για την έξαρση των ιώσεων - Σύσταση για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας
Σχέδιο δράσης για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια - Εθνικό δίκτυο 17 μονάδων