Κατώτατος μισθός: Πώς μπορεί να ξεπεράσει τα 700 ευρώ μέσα στο 2022

Αρκετά πάνω από το προβλεπόμενο 2% μπορεί να φτάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, εφόσον επαληθευτούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια.

μισθός

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% με το νέο έτος και θα ανέλθει στα 663 ευρώ (από 1/1/2022) από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα. Ένα μέτρο που αγγίζει περισσότερους από 450.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την πρώτη αύξηση αναμένεται να εκκινήσει μια διαδικασία στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει την απόφαση που θα μπορούσε να αυξήσει ως και 5,5% τον κατώτατο μισθό, γεγονός που θα σήμαινε μηνιαίες απολαβές κοντά στα 700 ευρώ.

Όμως, υπάρχουν και πιο αισιόδοξα σενάρια, που κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και 10% επί του κατώτατου μισθού εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ.

«Μέρισμα ανάπτυξης»

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν από λίγα 24ωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας με την επιστροφή ενός «μερίσματος ανάπτυξης». «Έχει έρθει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, ως προς το εισόδημα, ως προς γενικότερες παροχές. Διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια».

Σταϊκούρας: Υπάρχει χώρος για νέες παρεμβάσεις

Όμως, μήνυμα υπέρ νέας αύξησης του κατώτατου μισθού έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας. Σημείωσε ωστόσο πως οι έως τώρα δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς και η εξέλιξη των ρυθμών ανάπτυξης αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό «για νέες παρεμβάσεις στο θέμα του κατώτατου μισθού».

 

Πηγή: Dnews