Κι αν το να κόβεις τα μαλλιά σου είναι ψυχοθεραπεία;

Με κάποιον τρόπο, βαθιά ψυχολογικό, το να κόβεις τα μαλλιά σου και να αλλάζεις τελείως hairstyle, είναι σαν να παίρνεις τον έλεγχο της εικόνας και της ιστορίας σου.

μαλλιά-κόψιμο-ψυχοθεραπεία Φωτογραφία από Jonas Androx (pexels.com)

Είμαι εδώ να μιλήσω κυριολεκτικά για τρίχες, όμως θα αναλύσουμε το κεφάλαιο μαλλιά με έναν πιο βαθύ και μάλλον, ψυχολογικό τρόπο και θα καταλάβεις ευθύς αμέσως τι ακριβώς εννοώ με αυτό.

Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ που έχω ακούσει ποτέ, που όμως έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι ταυτόχρονα και μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες, είναι πως μία γυναίκα ξεκινά τις αλλαγές στη ζωή της από τα μαλλιά της.

via GIPHY

Και για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, σε όλες τις κομβικές φάσεις της ζωής μου που ήθελα με κάποιον τρόπο να αποκτήσω έλεγχο της ιστορίας μου ή του πώς με έβλεπε ο κόσμος ή που απλά, ήθελα να «πατήσω» ένα restart και να τα πάρω όλα από την αρχή, για να φτάσω σε μία διαφορετική βερσιόν του εαυτού μου, το πρώτο βήμα ήταν να στραφώ στα μαλλιά μου και να τους αλλάξω χρώμα ή κούρεμα.

Το ίδιο έκανα σχεδόν έναν χρόνο πριν, που μετά από κάμποσο διάστημα ψυχοθεραπείας και αλλαγών στις προτεραιότητές μου, ξύπνησα μία ημέρα και είπα «ήρθε η ώρα να γυρίσω στο φυσικό μου χρώμα και να γίνω ξανά καστανή» και από τότε, δεν έχω κοιτάξει ξανά πίσω.

Γιατί το να κόβεις τα μαλλιά σου είναι τόσο ενδυναμωτικό;

Με κάποιον τρόπο, βαθιά ψυχολογικό, το να κόβεις τα μαλλιά σου και να αλλάζεις τελείως hairstyle, είναι σαν να παίρνεις τον έλεγχο της εικόνας και της ιστορίας σου και να κάνεις εισαγωγή σε ένα καινούριο κεφάλαιο της ζωής σου.

Και εάν αυτό μοιάζει πολύ αφηρημένο ή πολύ προσωπικό, ιστορικά μιλώντας, σύμφωνα με έρευνα του The British Journal of Sociology, τα μαλλιά ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα με την αλλαγή.

μαλλιά-αλλαγή-κόψιμο

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Dr. Danielle Forshee, LLC δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα μαλλιά είναι μία προέκταση της ταυτότητάς μας, του πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς θα θέλαμε να μας βλέπουν οι άλλου. Όταν χρειαζόμαστε μία αλλαγή, το να κόβουμε ή να αλλάζουμε τα μαλλιά μας είναι συνήθως αυτό που σκεφτόμαστε, επειδή υπάρχει σημαντική ουσία στο τι σημαίνουν για εμάς τα μαλλιά μας όσον αφορά στην ταυτότητά μας και το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι».

Και συνεχίζοντας αναφέρει πως «η απόφαση να κόψεις τα μαλλιά σου κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου, είτε είναι θετική είτε αρνητική η μετάβαση, συμβολίζει στο κάθε άτομο μία καινούρια αρχή».

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μας οδηγούν να κόψουμε τα μαλλιά μας;

Για την καθεμία αυτό μπορεί να είναι ξεχωριστό (προφανώς δε μιλάμε για το προφανές, που έχει να κάνει με τη φροντίδα των μαλλιών), όμως υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που κυριαρχούν στην πλειοψηφία.

1. Είναι μία οπτική ένδειξη αλλαγής

Σκέψου πόσες φορές ένα makeover έχει σημάνει μία αλλαγή στη ζωή σου ή την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου. Πόσες ταινίες έχουμε δει πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές να ξεκινούν από ένα εναλλακτικό σημείο μετά από ένα makeover. Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα οι συμμετέχοντες στο Queer Eye. Μία αλλαγή ζωής ξεκινά από μία αλλαγή μαλλιών, από την οπτική απόδειξη πως κάτι αλλάζει.

via GIPHY

2. Σύμβολο αποκοπής από το παρελθόν

Μπορεί τα μαλλιά να είναι κάτι που συνδέεται με την εμφάνισή σου και πολλοί να μην πιστεύουν τη δύναμη που κατέχουν, όμως κυριολεκτικά μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου το παρελθόν με μία επίσκεψη στο κομμωτήριο. Είναι σα να φεύγει το έξτρα βάρος από τους ώμους σου και να βγαίνεις σαφώς ελαφρύτερη και πιο ανακουφισμένη, κάτι που αργότερα μπορεί να μεταφραστεί σε μία γενικότερη προσέγγιση διαφορετικού mindset απέναντι στον εαυτό και τη ζωή σου.

3. Ένα καινούριο look σε ενδυναμώνει

Και αυτό έχει την πιο απλή εξήγηση, γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα, εξωτερικά και εσωτερικά στην ψυχολογία σου. Και η εξωτερική εικόνα πολλές φορές μπορεί να μεταφραστεί σε συναισθήματα και τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, είναι θετική. Ένα καινούριο κούρεμα, μία αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σου, μπορεί να αναδείξει περισσότερο το χαμόγελο, τις γωνίες και τα μάτια σου, να φωτίσει το πρόσωπό σου και να σου δώσει ένα glow και μία αυτοπεποίθηση που δεν ήξερες πως έκρυβες μέσα σου.

4. Η αλλαγή είναι άμεση

Ναι, προφανώς κάθε αλλαγή στα μαλλιά σου δεν πρόκειται να διορθώσει μαγικά οτιδήποτε θέλεις να αλλάξει στη ζωή σου, όμως επειδή σε όλους τους άλλους τομείς θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή και δουλειά, για να φτάσεις εκεί που θες, με την περίπτωση των μαλλιών σου η αλλαγή και η ενδυνάμωση είναι ένα αποτέλεσμα που έρχεται πολύ πιο άμεσα και μπορείς να το δεις πάνω σου μέσα σε μία ώρα. Επομένως, αυτό είναι ένα plus.

μαλλιά-κόψιμο-κομμωτήριο

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Επηρεάζουν τα άστρα τα μαλλιά μας;

Τις παρακάτω πληροφορίες σού τις προσφέρω καθαρά για το fun της όλης υπόθεσης και μόνη σου μπορείς να κρίνεις εάν και κατά πόσο θα τους δώσεις σημασία ή όχι.

Πρόσφατα όμως, η αστρολόγος Alice Bell έγινε viral στα social media με την αναφορά της στο πότε είναι και δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να «πειράξουμε» τα μαλλιά μας, με βάση τις κινήσεις των πλανητών και τα πορίσματα της αστρολογίας.

Πότε δεν πρέπει να κόβεις/αλλάζεις τα μαλλιά σου:

– Όταν έχουμε ανάδρομη Αφροδίτη
– Όταν έχουμε ανάδρομο Ερμή

Επειδή όμως, εσύ μπορεί να έχεις διαφορετικό πρόγραμμα από τους πλανήτες, εάν δεν μπορείς να αλλάξεις τα ραντεβού σου, τουλάχιστον απόφυγε την αρχή και το τέλος της κάθε ανάδρομης πορείας και προτίμησε το ενδιάμεσο χρονικό κομμάτι.

Πότε είναι καλό να κάνεις αλλαγές στα μαλλιά σου:

– Όταν έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο
– Όταν η Αφροδίτη είναι στο ζώδιο όπου έχεις τον Ήλιο σου (στο ζώδιό σου δηλαδή)
– Όταν η Αφροδίτη είναι στον Υδροχόο

 

Με πληροφορίες από elitedaily.com και nylon.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ