Η γενιά που δεν γνώρισε σχολείο χωρίς πόλεμο: Στο Κίεβο οι τάξεις κατέβηκαν στα υπόγεια

Μέσα σε λιγότερο από πέντε ημέρες οι σειρήνες ήχησαν 60 φορές και παρέμειναν ενεργές συνολικά για περίπου 47 ώρες, αλλάζοντας ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται πλέον η διδασκαλία

Μαθητές σε υπόγειο καταφύγιο σχολείου στο Κίεβο κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Για τα παιδιά που έφτασαν το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ukrainian Global School του Κιέβου, η πρώτη διαδρομή της νέας σχολικής χρονιάς δεν οδηγούσε στην αίθουσα. Οδηγούσε κατευθείαν στο υπόγειο.

Οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν κάνει τόσο συχνούς τους αεροπορικούς συναγερμούς, ώστε το σχολείο αποφάσισε να σταματήσει τη διαρκή μετακίνηση των μαθητών από τις αίθουσες προς τα καταφύγια. Τα μαθήματα θα γίνονται πλέον εξαρχής εκεί όπου τα παιδιά μπορούν να παραμένουν προστατευμένα.

Το CNN καταγράφει σε ρεπορτάζ του από το Κίεβο μια νέα σχολική πραγματικότητα που, έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πολέμου, έχει πάψει να αντιμετωπίζεται ως προσωρινή.

Όταν το καταφύγιο γίνεται αίθουσα διδασκαλίας

Μαθητές σε υπόγεια σχολική αίθουσα στο Κίεβο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πολέμου

Μαθητές σε υπόγεια αίθουσα στο Κίεβο, καθώς η νέα σχολική χρονιά ξεκινά υπό τη συνεχή απειλή αεροπορικών επιθέσεων – Πηγή: CNN

Η αλλαγή εξηγήθηκε στους γονείς με επιστολή του σχολείου.

Μέχρι τώρα, κάθε αεροπορικός συναγερμός σήμαινε διακοπή του μαθήματος, μετακίνηση των παιδιών στο υπόγειο και αναμονή μέχρι να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής.

Πλέον, δεν χρειάζεται να μετακινηθούν.

«Τα παιδιά βρίσκονται ήδη εκεί όπου είναι ασφαλή. Και το σχολείο απλώς συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η ενημέρωση προς τις οικογένειες.

Πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκονται οι συνθήκες των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα.

60 συναγερμοί και περίπου 47 ώρες υπό απειλή

Η καταμέτρηση του CNN αποτυπώνει την ένταση των επιθέσεων.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Τρίτης, οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο 60 φορές.

Συνολικά, οι συναγερμοί διήρκεσαν περίπου 47 ώρες.

Ο 6χρονος Σβιατοσλάβ μπροστά από πολυκατοικία που έχει υποστεί ζημιές από ρωσική επίθεση με drone στο Κίεβο

Ο 6χρονος Σβιατοσλάβ, που ξεκίνησε την Α΄ Δημοτικού, παίζει μπροστά από πολυκατοικία στο Κίεβο που υπέστη ζημιές από ρωσική επίθεση με drone – Πηγή: Reuters / Gleb Garanich

Το ίδιο διάστημα, τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στο Κίεβο και στην ευρύτερη περιφέρειά του, με βάση τα στοιχεία των τοπικών Αρχών που επικαλείται το CNN.

Οι επιθέσεις δεν περιορίζονται πλέον αποκλειστικά στις νυχτερινές ώρες. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται τόσο ημέρα όσο και νύχτα, γεγονός που έχει κάνει ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια οικογενειών και σχολείων να διατηρήσουν μια στοιχειώδη καθημερινότητα.

Τα παιδιά που δεν θυμούνται το σχολείο πριν από τον πόλεμο

Ίσως το πιο ισχυρό στοιχείο της νέας σχολικής χρονιάς να μην βρίσκεται στους συναγερμούς αλλά στις ηλικίες των μαθητών.

Η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, αμέσως μετά την περίοδο κατά την οποία η πανδημία είχε ήδη διαταράξει επί χρόνια την εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που μπήκαν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού ή σε μικρότερες τάξεις δεν έχουν γνωρίσει ποτέ σχολική ζωή σε καιρό ειρήνης.

Ακόμη και για τους μεγαλύτερους μαθητές, η ανάμνηση μιας σχολικής ημέρας χωρίς σειρήνες, καταφύγια και φόβο γίνεται ολοένα πιο μακρινή.

Ο Ζελένσκι υποδέχθηκε τη νέα χρονιά μέσα σε καταφύγιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σχολείο του Κιέβου για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαθητές σε σχολικό καταφύγιο στο Κίεβο κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαθητές κατά την επίσκεψή του σε σχολείο του Κιέβου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπορικός συναγερμός – Πηγή: Reuters / Ukrainian Presidential Press Service

Τα παιδιά είχαν φορέσει τα καλά τους ρούχα, με τα κορίτσια να έχουν παραδοσιακές κορδέλες στα μαλλιά τους και τους μαθητές να περιμένουν ενθουσιασμένοι τον πρόεδρο.

Η συνάντηση, όμως, δεν έγινε στην αίθουσα.

Ένας ακόμη συναγερμός είχε ηχήσει και μαθητές, εκπαιδευτικοί και Ζελένσκι βρίσκονταν μέσα στο καταφύγιο.

«Υπάρχει αεροπορικός συναγερμός αυτή τη στιγμή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ακόμη και ανάμεσα σε εχθρούς θα έπρεπε να υπάρχει η κατανόηση πως «τα παιδιά είναι παιδιά».

243.398 πρωτάκια – Πριν από τον πόλεμο ήταν 400.000

Ο πόλεμος αφήνει το αποτύπωμά του και στους αριθμούς των σχολικών αιθουσών.

Τα ουκρανικά σχολεία υποδέχθηκαν φέτος περίπου 243.398 μαθητές της Α΄ Δημοτικού.

Το 2021, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας, τα πρωτάκια ήταν περίπου 400.000.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία ζουν πλέον στο εξωτερικό, βάσει των στοιχείων της UNICEF που επικαλείται το CNN, ενώ πολλά ακόμη έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Οι άδειες θέσεις στις σχολικές αίθουσες γίνονται έτσι μία ακόμη ορατή συνέπεια ενός πολέμου που μπαίνει στην πέμπτη σχολική χρονιά του.

«Δεν προλαβαίνεις να βρεις καταφύγιο»

Για ορισμένες οικογένειες, ακόμη και η προσαρμογή σε αυτή τη ζωή έχει φτάσει στα όριά της.

Η Νάντια Αντριάνοβα αποφάσισε να φύγει από το Κίεβο μαζί με την 9χρονη κόρη της, Αΐια, έπειτα από μήνες κατά τους οποίους οι νυχτερινές επιθέσεις τις ανάγκαζαν συχνά να κοιμούνται στο μετρό της πόλης.

Η κόρη της δεν ήθελε αρχικά να εγκαταλείψει το σχολείο, τους δασκάλους, το πιάνο και τους φίλους της.

Η απόφαση άλλαξε ύστερα από μια νύχτα κατά την οποία μητέρα και κόρη ξύπνησαν από αλλεπάλληλες εκρήξεις και δεν πρόλαβαν να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο.

«Είναι απλώς θέμα τύχης», περιέγραψε η μητέρα στο CNN για τις βαλλιστικές επιθέσεις, εξηγώντας γιατί τελικά επέλεξε να μετακομίσει σε ασφαλέστερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας.

Η Αΐια ξεκίνησε εκεί την Γ΄ Δημοτικού.

Μια σχολική τσάντα και η γνώση του συναγερμού

Οι Αρχές του Κιέβου έχουν ζητήσει από τους γονείς να προετοιμάζουν τα παιδιά για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης όπως ακριβώς τα προετοιμάζουν για τις υπόλοιπες απαιτήσεις της σχολικής χρονιάς.

Η γνώση του τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής όταν ηχήσει η σειρήνα έχει μετατραπεί σε μέρος της προετοιμασίας για το σχολείο, δίπλα στη σχολική τσάντα και στα υπόλοιπα καθημερινά πράγματα ενός παιδιού.

Και στο Ukrainian Global School η προσαρμογή πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Δεν περιμένουν πλέον τον συναγερμό για να κατέβουν στο καταφύγιο.

Το καταφύγιο έγινε η τάξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο